Chleb z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Zdjęcie - Chleb z suszonymi pomidorami i słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To, że suszone pomidory to moja miłość podkreślałam wielokrotnie. Nie mogę się już doczekać, gdy wreszcie znajdę gatunek, który odpowiada mi tego lata smakowo i będzie idealnym kandydatem do zapakowania w słoiczek na zimę. Szukam i szukam, próbuję co raz to nowych, zachwalanych przez sprzedawców gatunków, ale to jeszcze nie TO.

Wielu dziwi to, że nie lubię słodkich pomidorów. A te malinowe w ogóle pozostają daleko poza sferą moich zainteresowań. Dla mnie pomidor musi być kwaśny, praktycznie w połowie niedojrzały. Takie jadłabym całymi dniami. I takie ususzyłabym i zapakowała do słoiczka.

Zdjęcie - Chleb z suszonymi pomidorami i słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cierpliwie więc czekam, a w międzyczasie kupuję nie najgorsze, szatkuję i umieszczam w chlebie. Z suszonymi pomidorami smakuje zdecydowanie najlepiej.

Chleb z suszonymi pomidorami i słonecznikiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut Czas pieczenia: 25 minut Całkowity czas: 2 godziny 55 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 30 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 50 g łuskanego słonecznika
  • 25 g oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 320 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Poszatkuj suszone pomidory.
  2. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
  3. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać chleb. Zagniataj i dolewaj aż ciasto uzyska konsystencję ciepłej plasteliny i nie będzie przyklejało się do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Prostokątną formę o długości 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Umieść ciasto w środku, uklep i przykryj materiałową szmatką.
  5. Odstaw formę w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny, aby ciasto znacznie urosło.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw wyrośnięte ciasto i piecz ok. 25 minut, aż chleb zbrązowieje.
  8. Odstaw do ostygnięcia.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym

Jesienne smoothie z burakiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Marynowane ogórki w curry

Marynowane ogórki w curry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka serowa z sosem rzodkiewkowym

Sałatka serowa z sosem rzodkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Surówka z kapusty z ziołami
1

Surówka z kapusty z ziołami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Koktajl marchewkowy z pomarańczą
1

Koktajl marchewkowy z pomarańc…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Chleb z ziołami na zakwasie
1

Chleb z ziołami na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietki bez zagniatania
2

Bagietki bez zagniatania

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z garnka (na podmłodzie)
1

Chleb z garnka (na podmłodzie)

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebki naan
1

Chlebki naan

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Orkiszowy chleb z garnka
2

Orkiszowy chleb z garnka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebek cukiniowy ze szparagami
1

Chlebek cukiniowy ze szparagam…

Kasia Kasia
Pełny talerz