Chleb z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Zdjęcie - Chleb z suszonymi pomidorami i słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To, że suszone pomidory to moja miłość podkreślałam wielokrotnie. Nie mogę się już doczekać, gdy wreszcie znajdę gatunek, który odpowiada mi tego lata smakowo i będzie idealnym kandydatem do zapakowania w słoiczek na zimę. Szukam i szukam, próbuję co raz to nowych, zachwalanych przez sprzedawców gatunków, ale to jeszcze nie TO.

Wielu dziwi to, że nie lubię słodkich pomidorów. A te malinowe w ogóle pozostają daleko poza sferą moich zainteresowań. Dla mnie pomidor musi być kwaśny, praktycznie w połowie niedojrzały. Takie jadłabym całymi dniami. I takie ususzyłabym i zapakowała do słoiczka.

Zdjęcie - Chleb z suszonymi pomidorami i słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cierpliwie więc czekam, a w międzyczasie kupuję nie najgorsze, szatkuję i umieszczam w chlebie. Z suszonymi pomidorami smakuje zdecydowanie najlepiej.

Chleb z suszonymi pomidorami i słonecznikiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut Czas pieczenia: 25 minut Całkowity czas: 2 godziny 55 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 30 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 50 g łuskanego słonecznika
  • 25 g oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 320 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Poszatkuj suszone pomidory.
  2. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
  3. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać chleb. Zagniataj i dolewaj aż ciasto uzyska konsystencję ciepłej plasteliny i nie będzie przyklejało się do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Prostokątną formę o długości 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Umieść ciasto w środku, uklep i przykryj materiałową szmatką.
  5. Odstaw formę w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny, aby ciasto znacznie urosło.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw wyrośnięte ciasto i piecz ok. 25 minut, aż chleb zbrązowieje.
  8. Odstaw do ostygnięcia.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Tort bezowy z malinami

Tort bezowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Brownie z serem i rabarbarem

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Lody truskawkowe z mascarpone + film

Lody truskawkowe z mascarpone…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
1

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym

Tajska sałatka z kapusty z sos…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Zielona sałatka z brokułów i awokado

Zielona sałatka z brokułów i a…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Tradycyjne curry z kurczaka

Tradycyjne curry z kurczaka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!