Chleb z suszonymi pomidorami i słonecznikiem
To, że suszone pomidory to moja miłość podkreślałam wielokrotnie. Nie mogę się już doczekać, gdy wreszcie znajdę gatunek, który odpowiada mi tego lata smakowo i będzie idealnym kandydatem do zapakowania w słoiczek na zimę. Szukam i szukam, próbuję co raz to nowych, zachwalanych przez sprzedawców gatunków, ale to jeszcze nie TO.
Wielu dziwi to, że nie lubię słodkich pomidorów. A te malinowe w ogóle pozostają daleko poza sferą moich zainteresowań. Dla mnie pomidor musi być kwaśny, praktycznie w połowie niedojrzały. Takie jadłabym całymi dniami. I takie ususzyłabym i zapakowała do słoiczka.
Cierpliwie więc czekam, a w międzyczasie kupuję nie najgorsze, szatkuję i umieszczam w chlebie. Z suszonymi pomidorami smakuje zdecydowanie najlepiej.
Chleb z suszonymi pomidorami i słonecznikiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut Czas pieczenia: 25 minut Całkowity czas: 2 godziny 55 minut Porcje: 1 Składniki- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki drożdży
- 30 g suszonych pomidorów z zalewy
- 50 g łuskanego słonecznika
- 25 g oliwy
- 2 łyżeczki soli
- ok. 320 ml ciepłej wody
- Poszatkuj suszone pomidory.
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
- Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać chleb. Zagniataj i dolewaj aż ciasto uzyska konsystencję ciepłej plasteliny i nie będzie przyklejało się do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Prostokątną formę o długości 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Umieść ciasto w środku, uklep i przykryj materiałową szmatką.
- Odstaw formę w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny, aby ciasto znacznie urosło.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw wyrośnięte ciasto i piecz ok. 25 minut, aż chleb zbrązowieje.
- Odstaw do ostygnięcia.