Kompot truskawkowy z kardamonem

Kompot truskawkowy z kardamonem

Sezon truskawkowy zbliża się ku końcowi. W tym roku odważyliśmy się nastawić wino truskawkowe, które od niespełna tygodnia nieśmiało pyrka sobie w baniaczku. Jestem ogromnie ciekawa czy cokolwiek z tego będzie, bo doświadczenie w winiarstwie mam kompletnie zerowe ;)

Z kompotem jest dużo prostsza sprawa, bo uda się każdemu i zawsze :) Dlatego zrobiłam kilka słoików na jesienno-zimowe czasy. Smak truskawek podkręciłam kardamonem, który doskonale pasuje do wielu owoców. Smakuje wspaniale.

Zdjęcie - Kompot truskawkowy z kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KOMPOT TRUSKAWKOWY
1kg truskawek,
2 litry wody,
200g cukru,
1 łyżeczka mielonego kardamonu

Truskawki umyć, odszypułkować, zalać zimną wodą. Dodać cukier i kardamon. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Gotowy kompot można schłodzić i pić od razu, albo zapasteryzować w słoikach.

Ja pasteryzuję przetwory „na sucho” w piekarniku. W tym celu wkładam puste, umyte słoiki oraz zakrętki do zimnego piekarnika i nagrzewam do 120 stopni. Piekę ok. 20-30 minut. Następnie ostrożnie wyjmuję i zalewam gorącym kompotem. Zamykam mocno i ponownie wkładam do piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam kompoty w środku do całkowitego wystudzenia.


Zdjęcie - Kompot truskawkowy z kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kompot truskawkowy z kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów