Vol-au-vent z fużeliną i pianką truskawkową

Vol-au-vent z fużeliną i pianką truskawkową

Zdjęcie - Vol-au-vent z fużeliną i pianką truskawkową. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pojawiają się , wzbudzają zainteresowanie i znikają z talerza jako pierwsze. Babeczki z ciasta francuskiego, lekkie, delikatne i chrupiące ,bedące bazą do przygotowania przystawek najczęściej z wytrawnym farszem u mnie na słodko.....z owocami.
Błyskawiczna słodka przekąska, deser, który przygotowuje sie tuż przed podaniem, ale pod warunkiem, że mamy w zapasie kupione lub upieczone" foremki" z ciasta francuskiego. Do wykończenia wystarczy białko, truskawki i galaretka lub frużelina truskawkowa. Deser przygotowuję na poczekaniu, gdyż dłuższe przechowywanie powoduje ,że ciasto nasiąka wilgocią i nie jest już tak smaczne. Pianka ,którą nadziewam ciasto nie jest trwała i po dłuższym przechowywaniu rozdziela się. Można ją utrwalić żelatyną, ale deser znika w mgnieniu oka i nie ma takiej potrzeby. Myślałam włożyć kilka sztuk do zamrażalnika,ale .....nie zdążyłam.
Zdjęcie - Vol-au-vent z fużeliną i pianką truskawkową. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
Zdjęcie - Vol-au-vent z fużeliną i pianką truskawkową. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 15 sztuk " foremek" z ciasta francuskiego vol-au-vent/ kupionych lub upieczonych samodzielnie/
  • 15 małych łyżeczek frużeliny truskawkowej
  • 1 białko
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g truskawek
  • listki mięty i kilka truskawek do dekoracji



Zdjęcie - Vol-au-vent z fużeliną i pianką truskawkową. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wykonanie:
-Umyte, obrane truskawki połączyć z cukrem i zmiksować na gładki mus.

-Do musu truskawkowego wbić białko i przy pomocy robota ubijać tak długo ,aż powstanie gęsta, puszysta masa /5-6 minut/.

-Gotowy mus przełożyć do rękawa cukierniczego i wstawić na 15 minut do lodówki.
-We wgłębienia ciastek francuskich nałożyć frużelinę truskawkową, a następnie wypełnić schłodzonym musem truskawkowym.

-Gotowe vol-au-vent przełożyć na półmisek ,ozdobić miętą i kawałeczkami truskawek. Można posypać grubą posypką z cukru.
Jeśli okaże się, że pianki truskawkowej jest za dużo można ją przełożyć do pojemnika lub małych kubeczków i zamrozić. Otrzymamy pyszne ,delikatne i "chudziutkie" lody truskawkowe.
Zdjęcie - Vol-au-vent z fużeliną i pianką truskawkową. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Vol-au-vent z fużeliną i pianką truskawkową. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Vol-au-vent z fużeliną i pianką truskawkową. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów