W każdym razie, jak kogo złapie chuć na oriental, niech sobie zrobi danie z niniejszego przepisu. Będzie szybciej, taniej i bezpieczniej, a tak w ogóle to wege i zdrowo.
Dziś przedstawiam przepis na bardzo przyjemne i nieśpieszne danie jednego z moich ulubionych kucharzy Billa Grangera z jego książki „Bill’s Italian Food”. Makaron z pikantną potrawką z kurczaka na winie z chilli i ziołami, posypany świeżo startym parmezanem – poezja! Niby niewiele składników a efekt przepyszny. Polecam!
Dzisiaj mam dla Was przepis na elegancką i bardzo pyszną sałatkę makaronową z pieczonym łososiem. Został mi z obiadu kawałek łososia i postanowiłam wykorzystać ten kawałek do zrobienia sałatki. Do tej sałatki wykorzystałam makaron ryżowy, ale myślę że każdy inny w tej sałatce też się sprawdzi tak samo jak ryż. Muszę powiedzieć, że sałatka wyjątkowo nam smakowała… ale czy można w niej czegoś nie lubić ;)?
Znam takich, dla których ciasto mogłoby się składać wyłącznie z kruszonki. I wcale się im nie dziwię, przecież chrupiąca, słodka warstwa na wierzchu ciasta to synonim pysznego deseru!
Najlepszy bigos robi moja mama, dlatego dziś przedstawiam jej przepis. Sekret dobrego bigosu tkwi w czasie "przegryzania" się jego składników. Bardzo ważna jest jakość kiszonej kapusty oraz mięsa jakiego użyjemy
Tym razem postawiłam na cydr i jak zwykle wyszły przepyszne, chyba do tej pory najlepsze, chociaż pewnie wiele zależy od ich gatunku i świeżości. Najbardziej lubię na koniec maczać bagietkę w sosie, w którym się dusiły. Teraz żałuję, że nie posypałam ich jeszcze parmezanem :)
Dzisiaj obudziła mnie ochota na croque madame. Zapiekanego tosta przykrytego sadzonym jajkiem. Klasyczna wersja zakłada dodatek szynki, ale ja dzisiaj wymieniłam ją na łososia.
Kulinarnie - dziś kolejna beza. Z każdą kolejną przekonuje się jakie to proste! Tym razem torcik bezowy z kremem mascarpone i świeżym granatem, świetnie przełamującym słodycz.
Proste ciasteczka z wykorzystaniem ciasta francuskiego, użyłam ciasta gotowego - bo to jest naprawdę dobre i nie ma potrzeby bawić się w robienie francuza w domu. Do tego farsz z kapusty kiszonej z koperkiem .
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pierogi ze szpinakiem.
A raczej ze szpinakiem i fetą.
Połączenie tych smaków plus dodatek aromatycznego czosnku tworzy danie, które z wielkim apetytem będą zajadać zarówno dzieci jak i dorośli.
Kapusta pekińska - często robimy z niej surówkę ale przeszkadza domownikom twarda biała jej część, a że szkoda było jej wyrzucać to wpadałam na pomysł aby ją usmażyć z dodatkiem octu balsamicznego i sosu sojowego oraz ziół świeżych lub suszonych - w zależności co akurat mam pod ręką.
Karmelizowane jabłka zalane naleśnikiem brzmiały naprawdę smakowicie i takie też były. Z jednej strony ich smak był nieco swojski i nawiązywał do znanych każdemu placków z jabłkami, a z drugiej strony sam proces karmelizacji, a także alkohol i cynamon dodawały naleśnikom wyjątkowości i wspaniałego aromatu. Zdecydowanie warto wypróbować :)