Zupa serowa z topinamburem
PDF Button
Moja mama szukała swojego sprawdzonego przepisu na brokułowy suflet. Niestety, zaginął. Znalazł się inny, który posłużył za bazę do pysznej zupy serowej. Tu z podsmażonym topinamburem i świeżym tymiankiem. Gorąco polecam.
Kilka słów o topinamburze czyli słoneczniku bulwiastym. Jest to rzeczywiście różowawa bulwa słonecznika. W smaku słodka, orzechowa, dla mnie smakuje jak olej słonecznikowy tłoczony na zimno. Topinambur można jeść na surowo, gotować, piec i smażyć. Uwaga: niektórzy jednak nie trawią dobrze topinamburu, radzę najpierw spróbować w małej ilości.
Uwaga: Zupę przyprawiamy na końcu, po rozpuszczeniu sera, który sam w sobie jest dość słony.
Do przygotowania zupy niezbędna jest trzepaczka.
W małym garnuszku topimy masło, wrzucamy czosnek i kilka gałązek tymianku. Prażymy czosnek na maśle do uzyskania złotego koloru, 2-3 minuty. Całość miksujemy, np. blenderem.
W garnku, na małym ogniu podgrzewamy 1 szklankę mleka, dodajemy mąkę. Mieszamy trzepaczką aż całość zgęstnieje. Dodajemy zmiksowany czosnek z masłem i żółtka, energicznie mieszając aby się nie ścięły. Dodajemy bulion i resztę mleka, podgrzewamy 5 minut. Ilość bulionu i mleka można zmniejszyć jeśli chcemy otrzymać zupę o gęstszej konsystencji i bardziej serowym smaku.
Dodajemy starty ser. Od tej pory cały czas mieszamy, by ser nie przywarł do dna. Mieszamy aż do rozpuszczenia sera. Zupę należy posmakować i doprawić granulowanym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzem, chilli i dużą ilością świeżego tymianku.
Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia topinamburu. Bulwy należy dokładnie wyczyścić, ja ich nie obierałam. Pociąć na cienkie talarki i smażyć, mieszając, do zarumienienia, ok 5 minut. Zdjąć z patelni, osuszyć papierowym ręcznikiem i udekorować zupę.
Smacznego!