Bento 2: Szafranowe puree z batatów
PDF Button
Na blogu są już smażone bataty, teraz czas na gotowane i to w królewskim wydaniu- z szafranem. U mnie podane były z pieczonym w folii łososiem i świeżą roszponką. Na zdjęciu w obiadowym pudełku, zabrane do pracy.
Bataty obieramy jak ziemniaki, gotujemy w osolonej wodzie, przez ok 30-40 minut. Dłuższy czas gotowania pozwoli na łatwiejsze zmiksowanie. Do mleczka kokosowego dodajemy szafran. Szafran, w połączeniu z produktami zawierającymi wodę, barwi je na żółto. Nie uzyskamy takiego efektu łącząc szafran z tłuszczem.
Ugotowane bataty odcedzić z wody, dodać mleczko kokosowe, zmiksować blenderem, do uzyskania jednolitej masy. Doprawić papryką chilli.
Uwaga: Szafran jest bardzo intensywną przyprawą, dlatego nie należy dodawać go zbyt dużo, by nie zdominował smaku dania.
Smacznego!