Szarlotka z kruszonką (i to taką przez duże K!)

Szarlotka z kruszonką (i to taką przez duże K!)

Znam takich, dla których ciasto mogłoby się składać wyłącznie z kruszonki. I wcale się im nie dziwię, przecież chrupiąca, słodka warstwa na wierzchu ciasta to synonim pysznego deseru!

Zdjęcie - Szarlotka z kruszonką (i to taką przez duże K!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój jabłecznik podałam klasycznie- z łyżką niezbyt słodkiej bitej śmietanki. Taki zestaw lubię najbardziej!

Zdjęcie - Szarlotka z kruszonką (i to taką przez duże K!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do upieczenia szarlotki użyłam jabłek odmiany Boskoop- twardych i lekko kwaskowatych, idealnych do wszelkich wypieków.

Zdjęcie - Szarlotka z kruszonką (i to taką przez duże K!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na blaszkę ok.25 cm średnicy

Zdjęcie - Szarlotka z kruszonką (i to taką przez duże K!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Jajko, mąkę, cukier, jogurt, miękkie masło, sól i proszek do pieczenia zmiksuj krótko na gładkie ciasto. Oddziel 1/3, pozostałym ciastem wyłóż dno foremki do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i zapiekaj przez 15 minut.

Jabłka obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z cynamonem, goździkami i cukrem.

Pozostawione ciasto połącz z mąką, cukrem zwykłym i waniliowym. Utrzyj palcami aby utrzymać okruchy-kruszonkę.

Na podpieczony spód wyłóż owoce, na wierzchu ułóż kruszonkę. Zapiekaj ok. 30 minut w temp. 180 oC, aż jabłka będą miękkie, a kruszonka przyrumieniona.

Kategorie przepisów