Bigos tradycyjny

Najlepszy bigos robi moja mama, dlatego dziś przedstawiam jej przepis. Sekret dobrego bigosu tkwi w czasie "przegryzania" się jego składników. Bardzo ważna jest jakość kiszonej kapusty oraz mięsa jakiego użyjemy .
Składniki:
  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 0,5 małej główki kapusty białej,
  • 30 dag karkówki,
  • 3 żeberka z kością,
  • 1 udko z kurczaka lub indyka,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • łyżeczka kminku, majeranku,
  • 5 śliwek kalifornijskich,
  • łyżka miodu,
  • ok. 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • średniej wielkości cebula,
  • garść suszonych grzybów
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną zalać zimną wodą ( jeżeli jest bardzo kwaśna można przepłukać w pierwszej wodzie), dodać żeberka, wypłukane grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, kminek i majeranek, gotować ok. 1,5 godziny na słabym ogniu. Oddzielnie ugotować karkówkę pokrojoną w paski oraz mięso drobiowe. Kapustę białą poszatkować i ugotować do miękkości. Kiedy żeberka będą miękkie należy je wyciągnąć, oddzielić mięso od kości, pokroić i dodać do kapusty. Na patelni usmażyć cebulę oraz ugotowaną i pokrojoną karkówkę i mięso drobiowe, razem z przecedzoną białą kapustą dodać do bigosu. Na tym etapie dodaję śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz do smaku. Całość gotować 20 min dokładnie mieszając. Odstawić na noc w chłodne miejsce, aby smaki wymieszały się.

Zdjęcie - Bigos  tradycyjny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto drożdżowe mojej babci

Ciasto drożdżowe mojej babci

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Racuchy drożdżowe z jabłkami
3

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kluski szare
2

Kluski szare

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pomidorowa z makaronem

Pomidorowa z makaronem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szarlotka na kruchym cieście
2

Szarlotka na kruchym cieście

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście
2

Najprostsza szarlotka na półkr…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Pęczakotto  z botwinką

Pęczakotto z botwinką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pulpety w sosie koperkowym
2

Pulpety w sosie koperkowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Piersi kurczaka w boczku

Piersi kurczaka w boczku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pulpeciki z indyka z makaronem orzo i sosem jogurtowym
1

Pulpeciki z indyka z makaronem…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kotlety siekane z indyka
2

Kotlety siekane z indyka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z jajkami, wędzonym kurczakiem, selerem i kukurydzą

Sałatka z jajkami, wędzonym ku…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy