Pierogi ze szpinakiem i fetą
Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką szpinaku – zarówno w surowej wersji, jak i tego smażonego czy też w postaci farszów.
Krokiety ze szpinakiem … szpinak smażony z czosnkiem, kurczak ze szpinakiem … makaron ze szpinakiem czy też różnego rodzaju zapiekanki goszczą u mnie dość często.
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pierogi ze szpinakiem.
A raczej ze szpinakiem i fetą.
Połączenie tych smaków plus dodatek aromatycznego czosnku tworzy danie, które z wielkim apetytem będą zajadać zarówno dzieci jak i dorośli.
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 2 szkl
* jajko – 1 szt
* sól – 1 szczypta
* ciepła woda – ok. 0,5 szkl
FARSZ:
* szpinak ( mrożony ) – ok. 500 g
* duża cebula – 1 szt
* ser feta – ok. 200 g
* czosnek – 3-4 ząbki
* pieprz – do smaku
* oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
FARSZ:
Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy rozgnieciony czosnek i szpinak.
Na wolnym ogniu podgrzewamy do momentu odparowania wody, zdejmujemy z ognia.
Dodajemy posiekaną fetę i doprawiamy do smaku pieprzem – mieszamy, studzimy.
CIASTO:
Z mąki, jajka, soli i wody zarabiamy gładkie, jednolite ciasto ( ilość wody i mąki regulujemy „pod siebie” ).
Rozwałkowujemy cieniutko i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
Na każdy nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy ( ja robię to widelcem , Wy śmiało możecie zrobić ozdobną falbankę ).
Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Odcedzamy i podsmażamy na masełku albo podajemy z wody!
Smacznego!
DRUKUJ: