Kapusta pekińska na ciepło do obiadu
Kapusta pekińska - często robimy z niej surówkę ale przeszkadza domownikom twarda biała jej część, a że szkoda było jej wyrzucać to wpadałam na pomysł aby ją usmażyć z dodatkiem octu balsamicznego i sosu sojowego oraz ziół świeżych lub suszonych - w zależności co akurat mam pod ręką. Taką białą kapust pekińską również można zamrozić i w razie konieczności przygotować taki dodatek do obiadu, choć świeża smakuje o niebo lepiej niż mrożona. Polecam
- ok pół kapusty pekińskiej (tylko biała część)
- świeże lub suszone zioła (bazylia,rozmaryn,tymianek)
- ok 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 -2 łyżki sosu sojowego ewentualnie sól do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Kapustę pokroić w kwadraty , rozgrzać patelnię z łyżką tłuszczu wrzucić kapustę dodać ocet balsamiczny oraz sos sojowy - smażyć na małym ogniu (można przykryć na chwilę pokrywką by kapusta szybciej zmiękła) . Pod koniec smażenia dodać zioła , smażymy dotąd aż kapusta będzie półtwarda a większa część sosu odparuje.
Podawać na gorąco.
smacznego
Przepis własny