Bardzo lubię ten cudny aromat, który unosi się po otwarciu butelki. Nalewkę wiśniową robię już od kilku lat a wzoruję się na przepisie Macieja Kuronia.
Bardzo długo razem z mężem poszukiwaliśmy przepisu na tradycyjny gulasz. Ale nie byle gulasz tylko taki, który stanowi kwintesencję mięsa smakiem jak i pięknym brązowym kolorem. Nie przekłamując dopiero po kilku latach się udało.
Lubicie makaron? Na pewno. Przecież wszyscy lubią makaron! A już zwłaszcza taki w kremowym wydaniu ze zdecydowanymi dodatkami smakowymi. Taki z włoskimi akcentami. I posypany parmezanem. Kto się oprze? Na pewno nie ja ;)
Tarta jest bardzo wyrazista, pomidorowo- serowa. Ciasto jest lekko chrupiące i nieco pikantne. Idealne danie na romantyczną kolację, niewymagające nakładów niepotrzebnej pracy. Bardzo polecam.
Moja ulubiona zapiekanka z cukinią. Całkiem o niej zapomniałam, a jeszcze niedawno produkcja tego dania szła prawie na masową skalę. Bo i dobre i czasu wiele nie zabiera.
Owoce, u mnie słodkie borówki dodają jej uroku nie tylko wizualnie, ale też smakowo. Genialna na lato, mocno orzeźwiająca.Wiem, że wrócę do tego przepisu nie raz
Dawniej można je było dostać w każdym sklepie spożywczym. Duże rogale z ciasta drożdżowego posypane po wierzchu makiem. Smakowały doskonale ze świeżym masełkiem.
Dzisiaj proponuję orzeszki z pyszną masą waniliową. Ciasto na orzeszki zrobiłam takie jak zwykle a masa jest wspaniała bo zawiera mleko w proszku i ekstrakt waniliowy. Jeśli trochę Wam jej zostanie polecam posmarować nią wafle.
Bardzo lubię maliny i to nie dlatego, że mieszkam w zagłebiu malinowym ale dlatego, że jest to owoc, który świetnie sprawdza się w wypiekach. Żadne ciasto tak nie pachnie jak to z malinami.
Bardzo lubię młodą kapustę zasmażaną. Moja babcia robi ją po mistrzowsku tylko jakoś tak „na oko”. Naszła mnie jednak ogromna ochota na to aby odszukać przepis idealny i zawsze móc zrobić w domu kapustę zasmażaną na obiad. Możecie wyobrazić sobie moje zdziwienie gdy okazało się, że kapustę doprawia się… wodą z kiszonych ogórków.
Uwielbiam serniki w każdej postaci, a tym na zimno nigdy nie mogę się oprzeć. Taki sernik z owocami nadaje się w sam raz w upalne dni, chłodzi i koi nasze kubki smakowe:-)
Faszerowaną cukinię robiłam już kilka razy, na kilka sposobów i zawsze bardzo mi smakuje. Niezależnie od tego czym nadziejemy, taka zapiekana cukinia może stanowić pyszny obiad albo kolację. Bardzo polecam, zwłaszcza teraz, latem.