TRADYCYJNY GULASZ WIEPRZOWY
Bardzo długo razem z mężem poszukiwaliśmy przepisu na tradycyjny gulasz. Ale nie byle gulasz tylko taki, który stanowi kwintesencję mięsa smakiem jak i pięknym brązowym kolorem. Nie przekłamując dopiero po kilku latach się udało. Za przepis i podpowiedzi dziękuję Iwonie, w tym przypadku były absolutnie bezcenne J . Gulasz jest mocno mięsny, mięso kruche i soczyste, sos idealnie kremowy, aromatyczny i brązowy bez potrzeby karmelizowania. Zdecydowanie polecam!
Ilość: dla 4 osób
Poziom trudności: 4/10
Czas przygotowania: 2,5h
SKŁADNIKI:
- 50dag łopatki wieprzowej
- 30dag szynki
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- Woda do podlewania mięsa
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
- 2 listki laurowe
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Mięso myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Solimy.
2. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej.
3. Na bardzo mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso i obsmażamy je z każdej strony.
4. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i paprykę słodką.
5. Po kilku chwilach mięso zalewamy wodą. Woda powinna zakryć mięso. Nakrywamy je pokrywką i dusimy przez 1,5 -2h. W razie potrzeby podlewamy wodą.
6. W 1/3 szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę i wlewamy do mięsa, gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje.
7. Ja podawałam z podpłomykiem ale myślę, że równie dobrze pasują ulubione warzywa.
Smacznego!