TRADYCYJNY GULASZ WIEPRZOWY

TRADYCYJNY GULASZ  WIEPRZOWY

Bardzo długo razem z mężem poszukiwaliśmy przepisu na tradycyjny gulasz. Ale nie byle gulasz tylko taki, który stanowi kwintesencję mięsa smakiem jak i pięknym brązowym kolorem.  Nie przekłamując dopiero po kilku latach się udało. Za przepis i podpowiedzi dziękuję Iwonie, w tym przypadku były absolutnie bezcenne J .  Gulasz jest mocno mięsny, mięso kruche i soczyste, sos idealnie kremowy, aromatyczny i brązowy bez potrzeby karmelizowania. Zdecydowanie polecam!

Zdjęcie - TRADYCYJNY GULASZ  WIEPRZOWY  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 2,5h

SKŁADNIKI:

  • 50dag łopatki wieprzowej
  • 30dag szynki
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • Woda do podlewania mięsa
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
  • 2 listki laurowe
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Mięso myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Solimy.

2. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej.

3. Na bardzo mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso i obsmażamy je z każdej strony.

Zdjęcie - TRADYCYJNY GULASZ  WIEPRZOWY  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i paprykę słodką.

5. Po kilku chwilach mięso zalewamy wodą. Woda powinna zakryć mięso. Nakrywamy je pokrywką i dusimy przez 1,5 -2h. W razie potrzeby podlewamy wodą.

Zdjęcie - TRADYCYJNY GULASZ  WIEPRZOWY  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6. W 1/3 szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę i wlewamy do mięsa, gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje.

7. Ja podawałam z podpłomykiem ale myślę, że równie dobrze pasują ulubione warzywa.

Smacznego!

Kategorie przepisów