Makaron z kurczakiem, oliwkami i suszonymi pomidorami, czyli obiad w mniej niż 30 minut
Lubicie makaron? Na pewno. Przecież wszyscy lubią makaron! A już zwłaszcza taki w kremowym wydaniu ze zdecydowanymi dodatkami smakowymi. Taki z włoskimi akcentami. I posypany parmezanem. Kto się oprze? Na pewno nie ja ;)
Składniki:
- 200g penne
- 300g piersi z kurczaka
- ½ słoiczka suszonych pomidorów
- ½ słoiczka czarnych oliwek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 250ml śmietany 18% (lub 12%)
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Parmezan do podania
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, aż będzie al dente. W tym czasie umyć i osuszyć kurczaka, pokroić w kostkę lub paski. Pomidory i oliwki osączyć i pokroić w paski/plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić i rozgrzać masło. Wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dodać kurczaka i smażyć do zrumienienia. Dodać pomidory, oliwki. Wymieszać. Dodać śmietanę, dokładnie wszystko wymieszać i gotować 3-4 minuty. Doprawić i wymieszać z makaronem. Podawać posypane parmezanem.
Smacznego!
*Wskazówka: Jeśli robimy makaron z kremowym, oblepiającym sosem warto jest zachować 3-4 łyżki z jego gotowania i dodać je do makaronu przed wymieszaniem z sosem. Dzięki temu makaron nie wchłonie sosu, a danie nie stanie się suche. Wodę można ewentualnie dodać do sosu. Makaronu do takich dań nie powinno się też gotować z dodatkiem oleju oraz hartować – dzięki temu sos nie będzie spływał.