Zapiekanka z cukinią, ziemniakami i serem Gorgonzola
Moja ulubiona zapiekanka z cukinią. Całkiem o niej zapomniałam, a jeszcze niedawno produkcja tego dania szła prawie na masową skalę. Bo i dobre i czasu wiele nie zabiera.
Przepis znalazłam u Zosi (click!) na forum mniamowym jakiś czas temu. Po wielu produkcjach, zmieniłam troszkę sposób przygotowania, a także dodaję więcej jajek i śmietany.
Świetne danie w przypadku posiadania nadmiaru cukini i/lub ziemniaków, a również gdy brak akurat czasu na bardziej ambicjonalne potrawy.
Porcja 2 -4 osoby
Składniki:
2 średnie cukinie, lepiej gdy cukini jest więcej niż ziemniaków :)
około 400-500 g ziemniaków
3 jajka
1,5 łyżka mąki
2-3 łyżki gęstej śmietany
30g startego parmezanu
100g sera gorgonzola
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Obrać ziemniaki i zagotować w osolonej wodzie. Nie gotować ziemniaków na miękko, powinny być nadal twarde, aby udało się je zetrzeć na tarce. Długość gotowania zależy od wielkości ziemniaków. Ostudzić ziemniaki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Cukinię zetrzeć na tej samej tarce co ziemniaki.
3. Startą cukinię i ziemniaki przełożyć do głębokiego naczynia. Dodać jajka, mąkę, śmietanę, sól, pieprz. Wymieszać, przełożyć do niewielkiego żaroodpornego naczynia (lub kilku mniejszych naczyń) i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut, gdy wierzch zacznie się rumienić. Wyjąć z piekarnika i posypać po wierzchu pokruszoną gorgonzolą i zapiekać kolejne 10 minut w tej samej temperaturze.
4. Podawać zapiekankę z parmezanem posypanym na wierzchu.
Smacznego!
Przepis znalazłam u Zosi (click!) na forum mniamowym jakiś czas temu. Po wielu produkcjach, zmieniłam troszkę sposób przygotowania, a także dodaję więcej jajek i śmietany.
Świetne danie w przypadku posiadania nadmiaru cukini i/lub ziemniaków, a również gdy brak akurat czasu na bardziej ambicjonalne potrawy.
Porcja 2 -4 osoby
Składniki:
2 średnie cukinie, lepiej gdy cukini jest więcej niż ziemniaków :)
około 400-500 g ziemniaków
3 jajka
1,5 łyżka mąki
2-3 łyżki gęstej śmietany
30g startego parmezanu
100g sera gorgonzola
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Obrać ziemniaki i zagotować w osolonej wodzie. Nie gotować ziemniaków na miękko, powinny być nadal twarde, aby udało się je zetrzeć na tarce. Długość gotowania zależy od wielkości ziemniaków. Ostudzić ziemniaki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Cukinię zetrzeć na tej samej tarce co ziemniaki.
3. Startą cukinię i ziemniaki przełożyć do głębokiego naczynia. Dodać jajka, mąkę, śmietanę, sól, pieprz. Wymieszać, przełożyć do niewielkiego żaroodpornego naczynia (lub kilku mniejszych naczyń) i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut, gdy wierzch zacznie się rumienić. Wyjąć z piekarnika i posypać po wierzchu pokruszoną gorgonzolą i zapiekać kolejne 10 minut w tej samej temperaturze.
4. Podawać zapiekankę z parmezanem posypanym na wierzchu.
Smacznego!