KAPUSTA ZASMAŻANA WEDŁUG RECEPTURY Z 1939 ROKU
Bardzo lubię młodą kapustę zasmażaną. Moja babcia robi ją po mistrzowsku tylko jakoś tak „na oko”. Naszła mnie jednak ogromna ochota na to aby odszukać przepis idealny i zawsze móc zrobić w domu kapustę zasmażaną na obiad. Możecie wyobrazić sobie moje zdziwienie gdy okazało się, że kapustę doprawia się… wodą z kiszonych ogórków. Mimo pewnych wątpliwości dodałam porządny „chlust tej wody” a efekt okazał się niesamowity, rewelacyjny, lepszej kapusty zasmażanej nie jadłam. Bardzo polecam!
Ilość: 2 słoiki ok 1l
Poziom trudności: mały ale za długość przygotowania 3/10
Czas przygotowania: 1,5h
SKŁADNIKI:
- 1średnia główka młodej kapusty lub 2 małe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- Porządny chlust wody z ogórków koszonych
- 3 łyżki oleju
- 3łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 2 małe cebule
- ½ szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Kapustę myjemy, obieramy z zewnętrznych liści a następnie drobno szatkujemy.
2. Całość wrzucamy do większego garnka z 3 łyżkami oleju i wodą. Dusimy pod przykryciem około 20-30min.
3. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zbrązowienia.
4. Następnie dosypujemy mąki i zasmażamy całość.
5. Zasmażkę przekładamy do kapusty i mieszamy.
6. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
7. Dusimy jeszcze chwilę.
8. Przekładamy do słoiczków lub podajemy od razu na gorąco.
Smacznego!