KAPUSTA ZASMAŻANA WEDŁUG RECEPTURY Z 1939 ROKU

KAPUSTA ZASMAŻANA  WEDŁUG RECEPTURY Z 1939  ROKU

 Bardzo lubię młodą kapustę zasmażaną. Moja babcia robi ją po mistrzowsku tylko jakoś tak „na oko”. Naszła mnie jednak ogromna ochota na to aby odszukać przepis idealny i zawsze móc zrobić w domu kapustę zasmażaną na obiad.  Możecie wyobrazić sobie moje zdziwienie gdy okazało się, że kapustę doprawia się… wodą z kiszonych ogórków. Mimo pewnych wątpliwości dodałam porządny „chlust tej wody” a efekt okazał się niesamowity, rewelacyjny, lepszej kapusty zasmażanej nie jadłam. Bardzo polecam!

Zdjęcie - KAPUSTA ZASMAŻANA  WEDŁUG RECEPTURY Z 1939  ROKU  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 2 słoiki ok 1l

Poziom trudności: mały ale za długość przygotowania 3/10

Czas przygotowania: 1,5h

SKŁADNIKI:

  • 1średnia główka młodej kapusty lub 2 małe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Porządny chlust wody z ogórków koszonych
  • 3 łyżki oleju
  • 3łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 małe cebule
  • ½ szklanki wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Kapustę myjemy, obieramy z zewnętrznych liści a następnie drobno szatkujemy.

2. Całość wrzucamy do większego garnka z 3 łyżkami oleju i wodą. Dusimy pod przykryciem około 20-30min.

Zdjęcie - KAPUSTA ZASMAŻANA  WEDŁUG RECEPTURY Z 1939  ROKU  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zbrązowienia.

4. Następnie dosypujemy mąki i zasmażamy całość.

Zdjęcie - KAPUSTA ZASMAŻANA  WEDŁUG RECEPTURY Z 1939  ROKU  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Zasmażkę przekładamy do kapusty i mieszamy.

6. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

7. Dusimy jeszcze chwilę.

8. Przekładamy do słoiczków lub podajemy od razu na gorąco.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów