Zupa marchewkowo-pomarańczowa
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Ostatnio rozsmakowałam się w zupach kremowych. Osobiście nię lubię zup o konsystencji budyniu, dlatego moje kremy są zazwyczaj rzadsze niż większości osób. Gęstość reguluję bulionem lub innym płynem, w zależności od składników. Zazwyczaj zupy kremowe podaję z grzankami lub kruchymi paluszkami ale moja dzisiejsza kompozycja smakowa wykluczyła raczej jakiekolwiek dodatki dlatego musiała być rzadka i podana została w formie do picia. Można oczywiście przyrządzić wersję bardziej gęstą.
Składniki- marchewka - 4 sztuki
- pomarańcze - 2 sztuki
- bulion warzywny - 2 l
- imbir - 5 cm
- czosnek - 2 ząbki
- por - mały kawałek
- masło - 2 łyżki
- sól
- pieprz
- papryczka chilli
W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojonego pora, startą marchewkę i imbir oraz czosnek i papryczkę chilli. Wszystko razem przesmażyć, wlać bulion oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 min. Zupę zmiksować na pożądana konsystencję, gęstość regulować według własnego uznania. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)