Vanillekipferl - kruche waniliowe rogaliki
Te kruche waniliowe rogaliczki przygotowałam dla córki do szkoły, na dzień językowy. Miało być coś związanego z Austrią, na tort Sachera się nie porwałam, bardziej poręczne były ciasteczka ;) Są bardzo smaczne i pięknie pachną wanilią.
przepis z bloga Salt&Pepper&Co
Składniki :
ciasto :
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów
- 200 g zimnego masła
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 żółtka
do obtoczenia :
- 100 g cukru pudru
- 2 op. cukru waniliowego/ lub wanilinowego
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok.1 godzinę.
Schłodzone ciasto kroić na plastry. Z każdego plasterka uformować wałeczek o grubości ok. 1 cm. Pokroić na kawałki o długości ok.4 cm, każdy kawałek uformować w półksiężyc i lekko spłaszczyć. Uformowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.10-12 minut ( u mnie 18 ) - powinny się zrumienić.
Na talerzu wymieszać cukier waniliowy z cukrem pudrem. Obtoczyć w nim gorące ciastka, odłożyć do ostudzenia. Po ostudzeniu przełożyć do szczelnego pojemnika lub puszki.