Kurczak w cieście francuskim
- 2 opakowania ciasta francuskiego (275g)
- 4 średnie filety z piersi kurczaka
- 8 suszonych pomidorów
- około 150 g sera camembert
- przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
- 1 łyżeczka sezamu do posypania
Długi weekend rozpoczęty :) Szkoda tylko, że długi weekend w tym roku jest taki krótki... Hmmm... Ale nie ma co narzekać, zawsze to jeden dodatkowy dzień wolny od pracy. Więc odpoczywamy :)
Dzisiaj chciałabym zaprezentować fajny przepis, który nie wymaga zbyt wiele nakładu pracy, a jego finał jest efektowny i bardzo smaczny.
Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawą do kurczaka i 2 łyżkami oleju. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie krótko obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni.
Piekarnik nagrzać do 200ºC (z termoobiegiem).
Ciasto francuskie podzielić na 4 równe części. Na każdej części ciasta położyć na środku kurczaka. Obłożyć go pokrojonymi w podłużne paski pomidorami i serem pociętym w plasterki. Następnie z obu stron zrobić w cieście francuskim poprzeczne nacięcia (jak na zdjęciach poniżej). Górną i dolną częścią ciasta zakryć kurczaka, a boczne paseczki poprzeplatać na wierzchu. Całość posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem.
Piec przez 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Inspiracja: mirabelkowy