Rurki z masą budyniową
Rurki zrobione jakis czas temu przy pomocy własnoręcznie zrobionych foremek..Takie rurki można nadziewać czym się chce...u mnie masa karpatkowa.
Ciasto:
- 50 dkg mąki
- 25 dkg masła
- 25 dkg kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Mąkę, masło, śmietanę oraz sól razem dokładnie wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 10 minut do lodówki.Następnie rozwałkować cienko ciasto i pociąć na około 1,5-2 cm paski.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Obtoczyć jedną stronę rurki w cukrze , ułożyć na blaszce i piec ok 15 minut w temperaturze 190 stopni.Po wystudzeniu nadziać kremem.
Krem :
- 1,5 szklanki mleka
- 50 g masła
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
1 szkl. mleka zagotować z masłem i cukrem.Resztę mleka wymieszać z mąkami i jajkiem, wlać do gotującego się mleka i wymieszać ,aby nie zrobiły się grudki. Gotować cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.Ostudzić, wystudzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełniać upieczone rurki.