Karkówka w trawie cytrynowej
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 10 minut
Trawę cytrynową kupiłam bo była w sklepie choć wcale nie miałam na nią pomysłu. Wiem, że często występuje w kuchni dalekowschodniej ale zanim zabrałam się za jakiś konkretny przepis przestraszyłam się, że mi się zepsuje więc szbyko rzuciłam ją do zamrażalnika. Niedawno wyciągnęłam ją do wieprzowiny vindaloo gdzie spisała się tak wspaniale, że teraz postanowiłam dodać ją do marynaty na grilla.Trawa ma taki wspaniały cytrusowy aromat, że chętnie zaopatrzę się w nią znowu:)
Składniki
- karkówka wieprzowa - 1 kg
- trawa cytrynowa - 2 łodygi
- papryczka chilli - 1/2 strąka
- czosnek - 4 ząbki
- oliwa z oliwek - 100 ml
- rozmaryn - 2 łyżki
- sól - 1 łyżeczka
- papryka mielona - 1 łyżeczka
Instrukcja:
Karkówkę pokroić w plastry, rozbić. W misce wymieszać, oliwę, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w małe kawałki trawę cytrynową i papryczkę chilli. Wszystko razem wymieszać. Każdy plaster mięsa posypać mieloną papryką oraz suszonym rozmarynem. Wstawić mięso lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia grillować po kilka minut z każdej strony.
Smacznego:)