Sweet chili dogs
Trochę inny przepis na hot-dogi: nie ma tu parówek, musztardy ani keczupu. Są za to grillowane kiełbaski i pyszna cebulka duszona w słodko-ostrym sosie chili. Kilka prostych składników, a efekt – super :)
Oczywiście gwarancją dobrego smaku jest użycie dobrej jakości składników, zwłaszcza kiełbasek i bułek. Ja użyłam oczywiście bułek domowej roboty z wielokrotnie już wałkowanego przepisu :)
A jako dodatek podałam surówkę coleslaw - z młodej kapusty (nareszcie!) i sosem jogurtowym :)
SWEET CHILI DOGS
(4 porcje)
- 4 bułki do hot-dogów (u mnie domowej roboty),
- 4 kiełbaski grillowe dobrej jakości,
- 2 duże cebule (białe lub czerwone albo taka i taka),
- 5 łyżek słodko-ostrego sosu chili,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka oleju
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kiełbaski ponacinać i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec, od czasu do czasu obracając, przez 20-25 minut, aż będą chrupiące z wierzchu.
Cebulę pokroić w piórka lub krążki. Na patelni rozgrzać olej i na małym ogniu lekko podsmażyć cebulę. Gdy trochę zmięknie, dodać sos chili i koncentrat pomidorowy. Dodać odrobinę wody i dusić razem przez 2-3 minuty, aż cebula będzie całkiem miękka.
Bułki do hot dogów przekroić (można je uprzednio lekko podgrzać w piekarniku), do każdej włożyć łyżkę cebuli, kiełbaskę, a na wierzch kolejną łyżkę cebuli. Od razu podawać.
(na podstawie przepisu ze strony BBC GoodFood)