Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki w moim domu mają wiele odsłon i wersji. Bywają z ryżem, mięsem, zdarzają się też wegetariańskie w przeróżnych kombinacjach, z sosem pomidorowym lub bez, ale wszystkie bezsprzecznie są pyszne i nie potrafię wskazać jedynego i słusznego na nie przepisu. U mnie zawsze bywa kreatywnie.
Te pierwsze w roku gołąbki niezależnie od farszu, są zawsze najsmaczniejsze. Przygotowane z młodej kapusty przygotowują się też znacznie szybciej niż później, gdy kapuściane liście dojrzewają i twardnieją. Aby nie przyćmić subtelnego smaku młodych liści nie gotowałam gołąbków w sosie pomidorowym i jak się okazało były to najlepsze gołąbki dotychczas, a że to ulubione danie moich dzieci to niejedne już zawinęłam. Jako farsz wykorzystałam ryż i mięso mielone, czyli klasycznie i bez większych wariacji, ale z pewnością smacznie i domowo.
Składniki:(5-6 porcji)
- 1 główka młodej kapusty (dość duża)
- 200g długoziarnistego ryżu
- 500g mięsa mielonego
- 1 mała cebula lub szalotka
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- pieprz
- sól
- spora szczypta pieprzu cytrynowego (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki oliwy lub masło
- świeży koperek
Przygotowanie krok po kroku:
- Ryż ugotuj w osolonym wrzątku na półmiękko. Przelej zimną wodą i ostudź.
- Do chłodnego ryżu dodaj mięso mielone, drobno posiekaną cebulkę oraz przyprawy do smaku. Wymieszaj niezbyt intensywnie do połączenia się składników.
- Z kapusty usuń zniszczone liście. Natnij ostrym nożem wokół głąba, aby liście łatwiej odchodziły.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Włóż do niej kapustę i parz ją na niewielkim ogniu i stopniowo ściągaj liście, które zaczynają lekko wiotczeć. Osącz je na sicie.
- Wypełniaj farszem kolejne liście i zawijaj gołąbki. Farsz układaj porcjami na brzeg liścia od strony zgrubienia. Jeśli zgrubienie jest zbyt duże, zetnij je lekko nożem uważając, by nie przerwać liścia. Gołąbki zawijaj dość ściśle, jak kopertę – zroluj lekko liść z farszem, następnie załóż boki, zamykając całość by nadzienie nie wypłynęło i zawiń do końca.
- Gotowe gołąbki układaj dość ściśle w naczyniu żaroodpornym.
- Podlej je szklanką wody, w której parzyła się kapusta.
- Przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Zapiekaj około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Następnie zdejmij pokrywkę i skrop gołąbki oliwą lub ułóż wiórki masła. Wstaw ponownie do piekarnika, tym razem bez przykrycia na 5 minut, aby się zapiekły.
- Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Smacznego!