Ciasto marchewkowe - najlepsze

Ciasto marchewkowe - najlepsze


Ciasto marchewkowe wywodzi się z krajów anglosaskich. W Wielkiej Brytanii to absolutny przywódca wśród ciast. Klasyczne "carrot cake " można spotkać na półkach wszystkich piekarni i cukierni, zdawać by się mogło ze to taki znak rozpoznawalny UK na miarę makaroników w Paryżu. Dzięki marchewce, która mięknie w czasie pieczenia, ciasto marchewkowe skrywa gesty i wilgotny środek. Marchewkowiec zwyczajowo wykańcza się masą serową, a samo ciasto doprawia się mieszanką korzeni. Ciasto przygotowuje się szybko, z podanej ilości produktów wychodzi dość sporej wielkości tort, można również zmniejszyć o połowę ilość podanych składników i upiec ciasto w foremce o śr ok 20 cm. Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - najlepsze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na formę o śr 24 cm Czas przygotowania: 90 min


5 jajek
125 ml maślanki
430 ml oleju rzepakowego
500 g cukru laska wanilii
500 g obranej marchewki
560 g mąki pszennej
4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
szczypta mielonych goździków
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
100 g orzechów włoskich lub pekan


Krem
250 g serka mascarpone o temperaturze pokojowej
250 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
laska wanilii
100 g cukru
skórka z 1 cytryny 

Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę o śr 24 natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia 2. W misce mieszamy mąkę, przyprawy, sól, proszek i sodę 3. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach 4. W oddzielnej misce łączymy, najlepiej za pomocą miksera, olej, jajka, maślankę, cukier i nasiona wyłuskane z laski wanilii, miksujemy aż składniki się połączą, dodajemy startą marchewkę i łączymy całość 5. Stopniowo do masy marchewkowej dodajemy mąkę, mieszamy do całkowitego połączenia, na koniec dorzucamy posiekane orzechy włoskie lub pekan 6. Przekładamy masę do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok 60 min, aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy po wyjęciu 7. Ciasto studzimy, następnie przekrawamy na dwa blaty 8. Krem - obydwa rodzaje sera ucieramy z cukrem pudrem i ziarenkami z rdzenia laski wanilii, dodajemy drobno startą skórkę z dobrze wyszorowanej cytryny 9. Kremem smarujemy dolny blat, przykrywamy drugim platem i resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta, wygładzamy i przechowujemy w lodówce lub podajemy od razu. ciasto zachowuje świeżość ok 4 dni Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - najlepsze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - najlepsze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - najlepsze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - najlepsze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów