Bułeczki drożdżowe z dynią i cynamonem
Kochani, wybaczcie blogowe milczenie.
Trudno mi się 'zebrać' gdy dni coraz krótsze i moim podstawowym zmartwieniem jest - jak utrzymać OTWARTE OCZY przez całą, dłuuugą, ciemną część dnia... ;)
Proszę obiecane już dawno bułeczki z dynią. Jeśli macie jesszcze trochę puree z dyni - zróbcie koniecznie :) Są słodkie, mięciutkie i pachnące cynamonem. Pyszne.
Bułeczki drożdżowe z dynią i cynamonem(źródło - ten przepis)
Drożdżowe bułeczki:
7 g suchych drożdży
60 ml wody
80 ml pełnotłustego mleka
1 duże jajko
1 szklanka puree z dyni (tutaj - klik instrukcja jak je wykonać)
20 g masła, roztopionego
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Nadzienie:
90 g masła, roztopionego
1 szklaka brązowego cukru (ewentualnie białego)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki goździków, utłuczonych w moździerzu
1/2 łyżeczki ziela angielskiego, utłuczonego w moździerzu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy WSZYSTKIE pozostałe składniki z listy. Wyrabiamy kilka minut na gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, oprószamy ją mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny).
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mieszamy roztopione masło z cukrem i przyprawami.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na duży prostokąt. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy nadzienie. Zwijamy ciasto w rulon, wzdłuż dłuższego boku, następnie kroimy bardzo ostrym nożem na ok 15 równych części. Bułeczki - ślimaczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odległościach od siebie. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na kolejne 30 - 40 minut, do wyrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 190 st C, przez ok 20 minut. Bułki powinny być ładnie zarumienione.
Aby otrzymać lukier, mieszamy szklankę cukru pudru z 3 łyżkami gorącej wody. Lukrujemy jeszcze ciepłe bułki.
Smacznego!
• • •
Buns with pumpkin and cinnamon(source - this recipe)
Rolls:
7 g dry yeast
60 ml water
80 ml whole milk
1 large egg
1 cup pumpkin puree (here - click instructions on how to do it)
20 g butter, melted
3 and 1/4 cup flour
1/2 cup brown sugar
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/4 teaspoon ground ginger
1/4 teaspoon ground cardamom
Filling:
90 g butter, melted
1 cup brown sugar (or white)
2 teaspoons ground cinnamon
1/4 teaspoon cloves grounded in a mortar
1/2 teaspoon allspice, grounded in a mortar
1 package sugar with real vanilla
Frosting:
1 cup caster sugar
3 tablespoons hot water
Mix flour with yeast, add all remaining ingredients from the list. Knead a few minutes to get a smooth, elastic dough. Form a ball of the dough, sprinkle it with flour and leave in a warm place to rise - until doubled in volume (1 - 1.5 hours).
Meanwhile, prepare the filling. Mix melted butter with sugar and spices.
When dough is ready, knead it briefly again, roll on floured countertop to the large rectangle. Spread a filling on the surface of rolled dough. Wrap the dough into a roll, along the long side, then cut with very sharp knife for about 15 equal parts. Buns - litte ‚snails’, arrange on a baking tray lined with baking paper, keeping a short distance from each other.Cover with cloth and leave for another 30 - 40 minutes to rise.
Bake at 190 C degrees for about 20 minutes. Buns should be nicely browned.
To get the icing, mix the powdered sugar with 3 tablespoons of hot water.Put icing on a still warm buns.
Enjoy!