Ciastka dyniowe z toffee
Tymi ciasteczkami Małgosia z bloga Karmelowy.pl zdobyła moje serce podczas wspólnego pikniku z Codzisw.menu. Od naszego spotkania minęły już dwa miesiące, a Toffee Stuffed Pumkin Cookies nadal śnią mi się po nocach, Musiałem je w końcu zrobić! Są pyszne, kruchutkie, mooocno cynamonowe z wyczuwalnym aromatem dyni i bardzo, ale to bardzo słodkie. Dla mnie po prostu ciastka idealne. Spróbujcie i Wy! ;)
*
SKŁADNIKI
na 30 ciasteczek
Ciasto:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- ⅓ szklanki purée z dyni*
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 i ½ szklanki mąki
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ⅛ łyżeczki mielonych goździków
- ⅛ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ⅓ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie cukierków toffi (około 15 sztuk)
* PRZYGOTOWANIE Masło utrzyj z cukrem do białości za pomocą miksera. Dodaj purée z dyni oraz ekstrakt z wanilii i zmiksuj ponownie do połączenia.
Pozostałe składniki (suche) połącz w oddzielnej misie, a następnie wsyp do masy maślanej. Zmiksuj do połączenia i wstaw na 30 minut do 1 godziny do lodówki.
W tym czasie poprzekrawaj cukierki toffee na połówki i połącz cukier z cynamonem.
Ze schłodzonego ciasta formuj kule wielkości orzecha włoskiego. Do każdej kulki włóż cukierek toffee, a następnie obtocz ją w cynamonowym cukrze. Układaj je na papierze do pieczenia lub innej nieprzywierającej powierzchni, uważając by nie stykały się ze sobą. Następnie gotowe kule włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Schłodzone ciasteczka układaj w dużych odstępach (ja układam po 10 sztuk na blachę) na papierze do pieczenia i piecz przez 15-20 minut w uprzednio nagrzanym do 180°C piekarniku. Po upieczeniu studź na kratce.
*Purée przygotujesz, piekąc pokrojoną w kostkę dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kwadrans. Po wystudzeniu wystarczy ją zmiksować na gładko za pomocą blendera i gotowe.
*
*Przepis oczywiście pochodzi z bloga Małgosi. ;)