Zupa brokułowa z kiełkami
Zapraszam na szybką zupkę brokułową bardzo kremową i aromatyczną z chrupiącymi kiełkami - jest naprawdę pyszna. To kolejna moja propozycja do Festiwalu Zupy do którego serdecznie was zapraszam.
A jeżeli lubicie żółty ser pokroicie go w średnią kosteczkę i wrzućcie do miseczek z już nalaną gorącą zupą - to naprawdę świetna sprawa kiedy podczas jedzenia zjadamy pyszne ciągnące kawałki ciepłego sera. Polecam
przepis własny
na ok 4 porcje
- ok 1,5 litra wody
- 1 duże brokuły
- 1 -2 marchewki
- 1 por ( biała część)
- 2 średnie ziemniaki
- 200 ml śmietany kremówki
ponadto
- natka pietruszki
- kiełki soi
- kawałki średnich kostek żutego sera
Obrać marchew, ziemniaki oraz łodygę brokuła - wszystko umyć i pokroić w kostkę łodygę brokuła obrać wcześniej z twardej skóry . Przełożyć do garnuszka i zalać wodą gdy warzy będą prawie miękkie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy do czasu aż zmiękną. Na koniec wszystko doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać ze śmietaną . Podawać z kiełkami i siekaną natką pietruszki.
Smacznego