Bacalao al ajo arriero - dorsz z czosnkiem w pomidorach

Zdjęcie - BACALAO AL AJO ARRIERO - dorsz z czosnkiem w pomidorach / kuchnia hiszpańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś po raz kolejny zabieram Was do Hiszpanii na coś pysznego.

Pochodzenie tej potrawy nie jest jednoznaczne, bo można ją spotkać w różnych częściach Hiszpanii ( w Aragonii , Nawarze , Cuenca ).

To danie z dorsza z dużą ilością czosnku ( a wiecie, że ja lubię czosnek :D ) i warzywami.

Nazwa pochodzi albo od rodzaju czosnku – Arriero –> stary , albo też od czynności wykonywanej przez arrieros, którzy przewozili jedzenie z jednego regionu do drugiego na mułach i prawdopodobnie stworzyli taką potrawę, dodając do niej warzywa, które znajdowali po drodze.

Bacalao al ajo arriero jest daniem niezwykle sycącym, rozgrzewającym , idealnym na jednogarnkowy, jesienny obiad.

Polecam!

Ciekawostka!

Możemy podawać je albo w miseczkach , albo też na tostach z podpieczonego chleba!

Zdjęcie - BACALAO AL AJO ARRIERO - dorsz z czosnkiem w pomidorach / kuchnia hiszpańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

* filet z dorsza – 200 g
* ziemniaki – 150 g
* dojrzałe pomidory – 2 szt
* papryka czerwona – 1 szt
* papryka zielona – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 5 ząbków
* papryka słodka – 1 łyżeczka
* sól, pieprz – do smaku
* oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Papryki kroimy w cienkie paski, pomidory i ziemniaki w kostkę, czosnek i cebulę siekamy.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, a następnie papryki – przesmażamy.

Wrzucamy pomidory i ziemniaki, zasypujemy słodką papryką, zalewamy taką ilością wody, by pokryła całość – na wolnym ogniu dusimy ok. 15 minut.

Dodajemy pokrojonego w kostkę dorsza, solimy, pieprzymy i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut.

Podajemy gorące!

Zdjęcie - BACALAO AL AJO ARRIERO - dorsz z czosnkiem w pomidorach / kuchnia hiszpańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka ziemniaczana z Supraśla. Kuchnia regionalna Podlasia
1

Babka ziemniaczana z Supraśla.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ziemniaki zapiekane z masłem czosnkowym
1

Ziemniaki zapiekane z masłem c…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pieczone bataty z piekarnika
3

Pieczone bataty z piekarnika

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kotlety ziemniaczane – prosty przepis!

Kotlety ziemniaczane – p…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kluski z gotowanych ziemniaków

Kluski z gotowanych ziemniaków

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Kopytka ziemniaczane w sosie ziołowym

Kopytka ziemniaczane w sosie z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Tosty zapiekane z roladą kozią, salsą warzywną i pesto z liści rzodkiewek
1

Tosty zapiekane z roladą kozią…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Buraczana focaccia
1

Buraczana focaccia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wytrawne muffiny z papryką, oliwkami, szynką i serem
2

Wytrawne muffiny z papryką, ol…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Trufle czekoladowe
1

Trufle czekoladowe

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Fuczki
2

Fuczki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Babka ziemniaczana z Supraśla. Kuchnia regionalna Podlasia
1

Babka ziemniaczana z Supraśla.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami