Zupa z batatów i kasztanów
W ramach festiwalu zupy zapraszam dziś na zupkę. Jest prosta smaczna i sycąca w dodatku zaskakuje smakiem. Lekko słodkawa z nutą słonego sera i pikantnych chipsów tortellini.
Cydr nadaje jej fajnego charakteru - idealna na obiad lub późną kolację. Polecam
Na ok 3 porcje
- 600 g batatów
- 300 g kasztanów jadalnych
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 125 ml cydru jabłkowy lub gruszkowy
- 1 litr wywaru warzywnego
ponadto
- ok 150 g sera z niebieską pleśnią
- garść chipsów tortellini
- 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki
Kasztany obrać ze skorupki i następnie zlać wrzątkiem aby zeszła skórka. Z ciepłych kasztanów z ciągnąć skórkę.
Do garnuszka wlać wywar wrzucić oczyszczone bataty marchew i seler naciowy - wszystko pokrojone na mniejsze kawałki. Gotować na małym ogniu , dodać kasztany i cydr, kiedy warzywa będą już miękkie - dodać kawałek sera do rozpuszczenia następnie całość zmiksować i doprawić do smaku odrobiną pieprzu.
Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta rozcieńczyć ją odrobiną wody.
Podawać z kawałkami sera z niebieską pleśnią i chipsami tortilla i siekaną natką pietruszki.
Smacznego