Zupa z batatów i kasztanów

Zupa z batatów i kasztanów

 Zdjęcie - Zupa z batatów i kasztanów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W ramach festiwalu zupy zapraszam dziś na zupkę. Jest prosta smaczna i sycąca w dodatku zaskakuje smakiem. Lekko słodkawa z nutą słonego sera i pikantnych chipsów tortellini.

Cydr nadaje jej fajnego charakteru - idealna na obiad lub późną kolację. Polecam

Zdjęcie - Zupa z batatów i kasztanów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na ok 3 porcje

  • 600 g batatów
  • 300 g kasztanów jadalnych
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 125 ml cydru jabłkowy lub gruszkowy
  • 1 litr wywaru warzywnego

 ponadto

  • ok 150 g sera z niebieską pleśnią
  • garść chipsów tortellini
  • 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki

Kasztany obrać ze skorupki i następnie zlać wrzątkiem aby zeszła skórka. Z ciepłych kasztanów z ciągnąć skórkę.

Do garnuszka wlać wywar wrzucić oczyszczone bataty marchew i seler naciowy - wszystko pokrojone na mniejsze kawałki. Gotować na małym ogniu , dodać kasztany i cydr, kiedy warzywa będą już miękkie - dodać kawałek sera do rozpuszczenia następnie całość zmiksować i doprawić do smaku odrobiną pieprzu.

Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta rozcieńczyć ją odrobiną wody.

Podawać z kawałkami sera z niebieską pleśnią i chipsami tortilla i siekaną natką pietruszki.

Smacznego

 Zdjęcie - Zupa z batatów i kasztanów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa z batatów i kasztanów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa z batatów i kasztanów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów