Ważne, by zachować odpowiednie proporcje cukru i kremówki, zbyt duża ilość cukru spowoduje, że całość będzie bardzo gęsta. Sos zaraz po przygotowaniu jest bardzo płynny, później lekko gęstnieje.
Dietetyczny sernik z chudego mielonego sera - bez dodatku tłuszczu, cukru czy mąki - dla chętnych z polewą kisielową z truskawkami... Sernik, który jest delikatny, kremowy, idealnie słodki i do tego dietetyczny, o znikomej ilości kalorii! Do tego jest po prostu pyszny! Wygląda i smakuje naprawdę wspaniale.
Jeszcze jedno świąteczne ciasto, które powstało zupełnie przypadkowo, a okazało się najsmacznieszym. Jest ono składanką kilku smaków i każdy z domowników znalazł w nim słodziutką namiastkę swego ulubionego ciasta. Ciasto kokosowe, orzechowe, sernik, krem budyniowy, krówkowy, marcepan i owoce z syropu składają się na kompozycję tego przekładańa. Całość wykończona polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
Ten sernik chodził mi po głowie od wielu tygodni i z okazji Świąt doczekał się upieczenia. Kruchy, piegowaty od ziarenek maku spód wspaniale chrupie, masa serowa - smakuje idealnie, polewa z białej cekolady i śmietanki cudnie otula jego wierzch i dodaje słodyczy, a rajskie jabłuszka skąpane w imbirze - dopełniają dzieła.
Pyszna wigilijna kapusta z grzybami. Bo kapusta mili Państwo, to gwóźdź programu w tym daniu !!! Dobra kapusta, to gwarancja sukcesu. Jeszcze tylko suszone grzybki i można gotować. Najlepiej na dzień przed Wigilią, aby wszystko dobrze się przegryzło.
Z przepisu mojej ukochanej Babci, tradycyjna, pyszna, szarlotka w kratkę. Pachnącą rodzinnym domem, w smaku wypełniona wspomnieniami z lat dziecięcych, oprószona uśmiechem ukochanej Babci. Najlepsza oczywiście w wykonaniu Babuni D., po brzegi wypełniona jej miłością, ciepłem i dobrocią.
Przypraw, które używam nie jest jakoś specjalnie dużo, ale są na tyle ważne, że doczekały się własnej półeczki w spiżarni :) (...) Ostatnio przybył nowy słoiczek. Stoi pomiędzy pieprzem czarnym i sodą oczyszczoną. Nazywa się: przyprawa do kurczaka. Jest to moja własna wersja. Aromatyczna, świeża i bez dodatku glutaminianu sodu.
Do jego upieczenia nie trzeba chyba zbyt długo namawiać, tym bardziej, że TEN piernik przeszedł moje oczekiwania. Jest niesamowicie pulchny, wilgotny i smakuje rewelacyjnie. Powinien być przełożony powidłami śliwkowymi ale ja użyłam dżemu mandarynkowego więc wyobraźcie sobie jak bosko smakował:)
To są jedne z najlepszych klopsików. Lekkostrawne, nie smażone, tylko gotowane. Najlepiej użyć mięsa wołowo-wieprzowego, cielęciny lub udźca z indyka. Te klopsiki gotowane są w sosie z pomidorów z przysmażoną cebulką. Zyskują dzięki temu wspaniały smak i nie są suche.