Klopsiki w sosie pomidorowym
            
 
 
To są jedne z najlepszych klopsików. Lekkostrawne, nie smażone, tylko gotowane. Najlepiej użyć mięsa wołowo-wieprzowego, cielęciny lub udźca z indyka. Te klopsiki gotowane są w sosie z pomidorów z przysmażoną cebulką. Zyskują dzięki temu wspaniały smak i nie są suche. Do tego ziemniaki lub makaron i moja ulubiona brukselka, którą od pewnego czasu gotuję nieco inaczej. Do tej pory brukselkę nacinałam na krzyż, gotowałam do miękkości, a później polewałam masełkiem z bułką tartą. A teraz nie dość, że ułatwiłam sobie zadanie, to jeszcze uzyskałam lepszą w smaku i zdrowszą wersję brukselki. Przepis pod klopsikami. 
 
 
 
 
Klopsiki w sosie pomidorowym
 
 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego, cielęciny lub udźca z indyka) 
 1 jajko
 2 łyżki bułki tartej
 1 łyżeczka suszonego oregano
 sól
 pieprz
 
 sos: 
 500 ml przecieru z pomidorów (lub passaty pomidorowej) 
 2 łyżki oleju
 1 cebula drobno posiekana
 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
 1 szkl. bulionu z warzyw lub z kurczaka
 
 brukselka: 
 brukselka w dowolnej ilości
 około pół łyżeczki masła
 sól
 koperek
 
 Sos: 
 Zaczynamy od zrobienia sosu. Cebulę zeszklić na oleju na patelni z przykrywką lub w garnku, w którym będziemy gotować klopsiki. Do cebuli wlać przecier pomidorowy, bulion, wsypać paprykę i gotować 5 minut bez przykrycia. Jeśli trzeba to dosolić. W międzyczasie przygotować klopsiki. 
 
 Klopsiki: 
 Mięso mielone połączyć z resztą składników i ręką wymieszać żeby się składniki dobrze połączyły. Maczając palce w miseczce z zimną wodą formować nieduże kulki. Włożyć je do sosu i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 min. Podawać z ziemniakami lub makaronem. 
 
 Brukselka: 
 Brukselkę umyć, oczyścić z wierzchnich liści i zalać niewielką ilością wrzątku, który powinien ledwie przykryć brukselkę. Przykryć i gotować kilka minut na półtwardo. Odlać wodę, dodać masło, koperek i szczyptę soli. Wymieszać i gotowe!