Sernik śmietankowy na makowym kruchym spodzie z polewą z białej czekolady
Ten sernik chodził mi po głowie od wielu tygodni i z okazji Świąt doczekał się upieczenia.
Kruchy, piegowaty od ziarenek maku spód wspaniale chrupie, masa serowa - smakuje idealnie, polewa z białej cekolady i śmietanki cudnie otula jego wierzch i dodaje słodyczy, a rajskie jabłuszka skąpane w imbirze - dopełniają dzieła.
Polecam, dawno tak pysznego sernika nie jadłam, a uwielbiam serniki. Musi swoje odstać w lodówce, przynajmniej 24 godziny, wtedy idealnie się kroi i wspaniale smakuje.
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
Przygotowanie:
Smacznego:)
Kruchy, piegowaty od ziarenek maku spód wspaniale chrupie, masa serowa - smakuje idealnie, polewa z białej cekolady i śmietanki cudnie otula jego wierzch i dodaje słodyczy, a rajskie jabłuszka skąpane w imbirze - dopełniają dzieła.
Polecam, dawno tak pysznego sernika nie jadłam, a uwielbiam serniki. Musi swoje odstać w lodówce, przynajmniej 24 godziny, wtedy idealnie się kroi i wspaniale smakuje.
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka drobnego cukru
- 150 g zimnego masła
- 2 małe jajka lub 1 duże
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-6 łyżek ziarenek maku
- 1 kg twarogu śmietankowego - (polecam sama od siebie President - dla mnie najlepszy)
- 200 ml śmietanki 36%
- 5 jajek - osobno żółtka i białka
- 300 g cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- 150 ml śmietanki 36%
- 100 g białej czekolady
- rajskie jabłuszka lub inne owoce - w sezonie jak najbardziej świeże
Przygotowanie:
- z mąki, proszku, maku, cukru, jajek i masła zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce 1 h
- spód tortownicy wyłożyć papierem, wypuścić na wierzch, zamknąć obręcz, brzegi od środka delikatnie posmarować masłem
- piekarnik nastawić na 175 stopni
- na spód tortownicy wyłożyć makowe ciasto
- twaróg połączyć ze śmietanką i budyniem
- żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do masy serowej cały czas miksując
- ubić białka na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej, już nie miksować, tylko wymieszać dokładnie
- przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 175 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec 1 godzinę i 40 minut
- po tym czasie uchylić piekarnik, zostawić ciasto na 20-30 minut, wyjąć na blat, delikatnie odpiąć obręcz, ale nie zdejmować, jak trzeba sobie pomóc, obkroić naokoło, zostawić do całkowitego wystygnięcia i na noc, najlepiej na 24 godziny chować do lodówki
- po tym czasie przygotować polewę: zagotować śmieatnkę, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszać aż się całkowicie rozpuści, delikatnie wystudzić
- polać sernik z wierzchu, udekorować owocami - ja z racji Świąt użyłam rajskiech jabłuszek, które dostałam od swojej wspaniałej Sąsiadeczki, a dokładniej od Jej Mamy
Smacznego:)