Sernik śmietankowy na makowym kruchym spodzie z polewą z białej czekolady

Sernik śmietankowy na makowym kruchym spodzie z polewą z białej czekolady
Ten sernik chodził mi po głowie od wielu tygodni i z okazji Świąt doczekał się upieczenia.
Kruchy, piegowaty od ziarenek maku spód wspaniale chrupie, masa serowa - smakuje idealnie, polewa z białej cekolady i śmietanki cudnie otula jego wierzch i dodaje słodyczy, a rajskie jabłuszka skąpane w imbirze - dopełniają dzieła.

Zdjęcie - Sernik śmietankowy na makowym kruchym spodzie z polewą z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Polecam, dawno tak pysznego sernika nie jadłam, a uwielbiam serniki. Musi swoje odstać w lodówce, przynajmniej 24 godziny, wtedy idealnie się kroi i wspaniale smakuje.

Zdjęcie - Sernik śmietankowy na makowym kruchym spodzie z polewą z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 łyżek ziarenek maku

  • 1 kg twarogu śmietankowego - (polecam sama od siebie President - dla mnie najlepszy)
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 5 jajek - osobno żółtka i białka
  • 300 g cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • rajskie jabłuszka lub inne owoce - w sezonie jak najbardziej świeże

Przygotowanie:
  • z mąki, proszku, maku, cukru, jajek i masła zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce 1 h
  • spód tortownicy wyłożyć papierem, wypuścić na wierzch, zamknąć obręcz, brzegi od środka delikatnie posmarować masłem
  • piekarnik nastawić na 175 stopni
  • na spód tortownicy wyłożyć makowe ciasto
  • twaróg połączyć ze śmietanką i budyniem
  • żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do masy serowej cały czas miksując
  • ubić białka na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej, już nie miksować, tylko wymieszać dokładnie
  • przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 175 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec 1 godzinę i 40 minut
  • po tym czasie uchylić piekarnik, zostawić ciasto na 20-30 minut, wyjąć na blat, delikatnie odpiąć obręcz, ale nie zdejmować, jak trzeba sobie pomóc, obkroić naokoło, zostawić do całkowitego wystygnięcia i na noc, najlepiej na 24 godziny chować do lodówki
  • po tym czasie przygotować polewę: zagotować śmieatnkę, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszać aż się całkowicie rozpuści, delikatnie wystudzić
  • polać sernik z wierzchu, udekorować owocami - ja z racji Świąt użyłam rajskiech jabłuszek, które dostałam od swojej wspaniałej Sąsiadeczki, a dokładniej od Jej Mamy

Zdjęcie - Sernik śmietankowy na makowym kruchym spodzie z polewą z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:)

Kategorie przepisów