Ciasto makowe

Zdjęcie - Ciasto makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bez tego ciasto nie byłoby u nas świąt, istnieje od zawsze czyli odkąd pamiętam. Moja mama zawsze robiła je na święta. Ciasto jest wilgotne i sycące.

Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie, a my niezmiennie w każde święta zachwycamy się tym ciastem, choć znamy jego smak od lat…

forma 30/40 cm

Składniki na ciasto

  • 1 kg jabłek
  • ½ kg maku
  • 8 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 400 g cukru pudru

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na ok. godzinę – odsączyć z wody - po tym czasie zmielić mak trzykrotnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Żółtka utrzeć z cukrem na puszek wraz z miękką margaryną. Do utartej masy powoli dodawać mak i dalej ucierać, dodając starte jabłka.

Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z resztą składników.

Ciasto wylać na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut.

Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Składniki na polewę :

  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki margaryny Palma z Kruszwicy
  • 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
  • 3 ½ łyżki wrzącej wody

Margarynę włożyć do garnuszka i dodać cukier, wodę oraz kakao. Ucierać ok. 10 minut na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia polewy, wtedy wylać ją na jeszcze ciepłe ciasto.

Dodatkowo ciasto można udekorować migdałami zalanymi w białej czekoladzie.

 Smacznego

Wydrukuj przepis

i jeszcze trochę fotek...

Zdjęcie - Ciasto makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Przepisy z tych kategorii

Smażona, panierowana parmezanem pierś z indyka
1

Smażona, panierowana parmezane…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ciasto z marchewki i buraków z czekośliwką

Ciasto z marchewki i buraków z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Gołąbki z ziemniakami

Gołąbki z ziemniakami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pieczone pałki z kurczaka nadziewane serem ricotta, orzechami i pieczarkami

Pieczone pałki z kurczaka nadz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Smażona, marynowana pierś z indyka z gruszką, szpinakiem i gorgonzolą

Smażona, marynowana pierś z in…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Smażone podudzia z kurczaka z arbuzem, mango i malinami

Smażone podudzia z kurczaka z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Klasyczna szarlotka
1

Klasyczna szarlotka

Kaś Kaś
Bake&Taste

Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną

Orzechowa szarlotka z pianką i…

Dzi Dzi
karmelowy

Kostka winogronowa
1

Kostka winogronowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Omlet francuski z frużeliną z ananasa i pomarańczy

Omlet francuski z frużeliną z…

figmara figmara
figowe smaki

Śniadanie do łóżka #229: Wiśniowo-bananowy budyń jaglany

Śniadanie do łóżka #229: Wiśni…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepis na prosty koktajl z bananem i awokado

Przepis na prosty koktajl z ba…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii