Ciasto makowe
Bez tego ciasto nie byłoby u nas świąt, istnieje od zawsze czyli odkąd pamiętam. Moja mama zawsze robiła je na święta. Ciasto jest wilgotne i sycące.
Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie, a my niezmiennie w każde święta zachwycamy się tym ciastem, choć znamy jego smak od lat…
forma 30/40 cm
Składniki na ciasto
- 1 kg jabłek
- ½ kg maku
- 8 jajek (białka i żółtka osobno)
- 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 400 g cukru pudru
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na ok. godzinę – odsączyć z wody - po tym czasie zmielić mak trzykrotnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Żółtka utrzeć z cukrem na puszek wraz z miękką margaryną. Do utartej masy powoli dodawać mak i dalej ucierać, dodając starte jabłka.
Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z resztą składników.
Ciasto wylać na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Składniki na polewę :
- ½ szklanki cukru
- ½ kostki margaryny Palma z Kruszwicy
- 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
- 3 ½ łyżki wrzącej wody
Margarynę włożyć do garnuszka i dodać cukier, wodę oraz kakao. Ucierać ok. 10 minut na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia polewy, wtedy wylać ją na jeszcze ciepłe ciasto.
Dodatkowo ciasto można udekorować migdałami zalanymi w białej czekoladzie.
Smacznego
Wydrukuj przepis
i jeszcze trochę fotek...