Ciasto makowe

Zdjęcie - Ciasto makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bez tego ciasto nie byłoby u nas świąt, istnieje od zawsze czyli odkąd pamiętam. Moja mama zawsze robiła je na święta. Ciasto jest wilgotne i sycące.

Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie, a my niezmiennie w każde święta zachwycamy się tym ciastem, choć znamy jego smak od lat…

forma 30/40 cm

Składniki na ciasto

  • 1 kg jabłek
  • ½ kg maku
  • 8 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 400 g cukru pudru

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na ok. godzinę – odsączyć z wody - po tym czasie zmielić mak trzykrotnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Żółtka utrzeć z cukrem na puszek wraz z miękką margaryną. Do utartej masy powoli dodawać mak i dalej ucierać, dodając starte jabłka.

Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z resztą składników.

Ciasto wylać na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut.

Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Składniki na polewę :

  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki margaryny Palma z Kruszwicy
  • 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
  • 3 ½ łyżki wrzącej wody

Margarynę włożyć do garnuszka i dodać cukier, wodę oraz kakao. Ucierać ok. 10 minut na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia polewy, wtedy wylać ją na jeszcze ciepłe ciasto.

Dodatkowo ciasto można udekorować migdałami zalanymi w białej czekoladzie.

 Smacznego

Wydrukuj przepis

i jeszcze trochę fotek...

Zdjęcie - Ciasto makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasto toffi + film

Ciasto toffi + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto mandarynkowe (bez pszenicy i bez cukru rafinowanego)
1

Ciasto mandarynkowe (bez pszen…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Kostka cappuccino

Kostka cappuccino

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szarlotka tatrzańska – z dużą ilością jabłek
1

Szarlotka tatrzańska – z dużą…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ciasto pleśniak z keksówki
2

Ciasto pleśniak z keksówki

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Mini pizzerinki z pieczarkami

Mini pizzerinki z pieczarkami

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Makaroniki - szybki przepis

Makaroniki - szybki przepis

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Chrust Neli Rubinstein. Karnawałowe preteksty…

Chrust Neli Rubinstein. Karnaw…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Deser z oreo

Deser z oreo

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce

Maślane ciasteczka w cukrowej…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Orkiszowiec na zakwasie

Orkiszowiec na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb