Świąteczny przekładniec z marcepanem i owocami
Jeszcze jedno świąteczne ciasto, które powstało zupełnie przypadkowo, a okazało się najsmacznieszym. Jest ono składanką kilku smaków i każdy z domowników znalazł w nim słodziutką namiastkę swego ulubionego ciasta. Ciasto kokosowe, orzechowe, sernik, krem budyniowy, krówkowy, marcepan i owoce z syropu składają się na kompozycję tego przekładańa. Całość wykończona polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
Wykonanie ciasta jest dość pracochłonne, ale zapewniam, że warto było/ale tylko od święta/.
Ponieważ znam prawie na pamięć technikę przygotowania poszczególnych ciast i kremu
upieczenie tego ciasta poszło mi bardzo sprawnie. Poszczególne placki można przygotować wcześniej ,a samo przełożenie i wykończenie nie sprawia większego problemu.
I Ciasto orzechowe: 5 jaj, 5 łyżek cukru, 1 łyżka kakao, 100 g drobno posiekanych orzechów, 80 g zmielonych herbatników, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać stopniowo cukier i po jednym żółtku. Połączyć z biszkoptami wymieszanymi z orzechami , proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 min. w temp.170-180st.C. Upieczone, wystudzone ciasto wyjąć z foremki.
II Ciasto serowe: 500 g sera zmielonego/na serniki/, 2 łyżki kaszy manny, ok. 2/3 szklanki cukru, 125 g masła, kilka kropli aromatu pomarańczowego, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru z wanilią
Masło utrzeć z cukrem. Wciąż ucierając dodawać ser i zółtka. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy serowej dodać kaszę mannę, zapach pomarańczowy i ubitą na sztywno pianę. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30-40 min w piakarniku nagrzanym do temp.170 st.C.Upieczone, całkowicie przestudzone ciasto wyjąć z foremki.
III Ciasto kokosowe: 5 białek, 5 łyżek cukru, 150 g drobnego kokosu, 2 łyżki mąki kartoflanej, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodać ocet, kokos połączony z mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min.w temp.180 st.C. Upieczone ciasto pozostawić do przestudzenia.
Krem: 4 żółtka, 2,5 szklanki mleka, ok. 3/4 szklanki cukru, 5 pełnych łyżeczek mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru z wanilią, 400 g masła Odlać niepełna szklankę mleka, dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka i dokładnie wymieszać.Pozostałą częśc mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną mąkę z żółtkami i starannie mieszając ugotować krem. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć na puch i połączyć z zimnym kremem.
Do wykończenia ciasta oprócz uprzednio upieczonych placków i kremu należy przygotować:
3 batoniki marcepanowe w czekoladzie/moje po 80g/, mała puszka masy krówkowej, kilka plastrów ananasa z syropu, kilka połówek gruszek z syropu, polewa czekoladowa gotowa / lub 200 g czekolady gorzkiej i 100 g słodkiej śmietany kremówki: śmietankę zagotować i połączyć z rozdrobnioną czekoladą mieszając do całkowitego połączenia się składników/, kokos do dekoracji
Składanie ciasta:
ciasto kokosowe masa krówkowa ciasro serowe 3/4 kremu pokrojone batoniki marcepanowe/lekko wciśnięte w masę/ ciasto orzechowe 1/4 kremu pokrojone,odsączone owoce/wciśniętę w masę/ stygnąca polewa czekoladowa/w takiej ilości by całkowicie pokryła owoce/ kokos do dekoracji