Cytrynowy dżem z cukini

Cytrynowy dżem z cukini
Odkryłam go dopiero w tamtym roku na Wielkim Żarciu i próbowałam z różnymi smakami galaretek, pozostaję jednak tylko przy cytrynowej - najlepiej nam zasmakowała.

Zdjęcie - Cytrynowy dżem z cukini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Troszkę podkręciłam go o skórkę i sok z cytryny, pomijając przy tym zupełnie kwasek cytrynowy.
Nie dodawałam też olejku, bo według mnie jest zbędny.
Tak samo nie bawię się w krojenie w drobną kostkę ani ścieranie, kroję jak mi wygodnie w dość duże kawałki, a już ugotowaną traktuję blenderem i już.
Po oryginalny przepis zapraszam tutaj, ja podaję go tak, jak już robię sama.

Zdjęcie - Cytrynowy dżem z cukini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na 10 słoiczków o pojemności 0,2 l:

  • 2,5 kg obranej, już bez pestek cukini
  • 0,5 kg cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • skórka i sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
  • cukinię umieszczam w garnku, podlewam wodą - około pół szklanki i gotuję do miękkości, co jakiś czas mieszając - taka ilość mieści się w garnku 5 l
  • jak już kawalki cukini są miękkie, gotują się około 40-50 minut, potraktować je blenderem i zmiksować na gładką masę
  • dodać cukier, galaretki, wymieszać
  • dodać skórkę i sok z cytryny
  • gotować wszystko razem około godziny
  • gorące nakładać do słoików - ja część spakowałam w weck-i, które potem dla bezpieczeństwa zapasteryzowałam na mokro - około 15 minut, a zwykłe twisty mocno zakręciłam i zostawiłam do calkowitego wystygnięcia

Zdjęcie - Cytrynowy dżem z cukini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)

Kategorie przepisów