Pomidory w galarecie
Ostatni znajoma wspomniała o pomidorach w galarecie, stwierdziłem, że też muszę coś takiego zrobić, zrobiłem i wyszło bardzo smacznie. Składniki:
- 5 kg pomidorów (ja do przetworów używam odmiany Lima bo mają mało wody i pestek w sobie)
- 2 l wody
- 10 liści laurowych
- 3-4 łyżek soli
- 4-5 łyżkek cukru
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka gorczycy
- 8 łyżek octu
- 200 g żelatyny
- 2 duże cebule pokrojone w pół krążki lub duża kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- można dodać takie przyprawy jak np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie itp.
Wodę podzielić na pół, jedną połowę zagotować z wszystkimi przyprawami, gotować parę minut, zdjąć z ognia, dodać cebulę i czosnek, przestudzić. Żelatynę rozpuścić w drugiej połowie wody. Zmieszać ze sobą zalewę z przyprawami z wodą z żelatyną.
Pomidory sparzyć ściągnąć skórkę (wyciąć szypułki, włożyć do wrzątku ana 1-2 min, przełozyć do zimnej i skórka sama zacznie odchodzić). Pokroić pomidory w małe ćwiartki. I teraz można pomidory włożyć do słoików i zalewać zalewą, ale ja stwierdziłem, że wolę wszystko wymieszać i chochelką nałożyć do słoików (przed wymieszaniem trzeba odlać wodę z pomidorów jeśli jej dużo puściły), zamknąć słoiki i pasteryzować (ja miałem słoiki około 400 ml więc pasteryzowałem około 10 min). Jak słoiki wystygną trzeba je przełożyć do lodówki albo w chłodne miejsce na 2-3 dni żeby żelatyna stężała. Jeśli później w pomieszczeniu, w którym przechowujemy słoiki było za ciepło i żelatyna się rozpuści to przed podanie trzeba włożyć taki słoik na kilka godzin do lodówki albo na jakieś 30-45 min do zamrażarki.
Podobne wpisy Pomidory w galarecie
Ogórki konserwowe (korniszony)