Śmietankowe krążki – gdy w lodówce braknie jajek…
Właśnie zdałam sobie sprawę, że wykorzystałam cały tygodniowy zapas jajek w zaledwie trzy dni i w zasadzie nie wiem do czego… Za to chrapka na słynne „coś do kawy” jest i to niemała… Nie ma jednak sytuacji bez wyjścia… W tym przypadku rozwiązania są dwa: iść dokupić mendel jaj – przecież nie mieszkam na odludziu, czy też „bezkurzej wyspie”, albo wykombinować coś słodkiego bez ich użycia. W takiej chwili wyciągam swoją tajną broń – przepyszne ciasteczka śmietankowe, rozpływające się w ustach, niebiańsko maślane, teksturą i smakiem przypominające odrobinę ciasto francuskie (a co najmniej półfrancuskie) i choć z podanych składników wychodzi aż 60 ciasteczek, a najlepsze są świeże, nie warto robić ich mniej, bo nie można oprzeć się przed sięgnięciem po następny krążek oprószony cukrem i migdałami…
Zapraszam na ciasteczka bez jajek – śmietankowe krążki podano:
Składniki:
- 250g mąki
- 250g masła
- 4 płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 3-4 łyżki cukru kryształu do posypania
- 2 łyżki rozgniecionych płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Z mąki, masła i śmietany zagnieść ciasto podobne do kruchego i choć nie wymaga ono schładzania, dobrze jest to zrobić, ponieważ lepiej się wałkuje.
- Do osobnej miseczki wsypać rozgniecione niedbale płatki migdałów i wymieszać z cukrem.
- Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wycinać kółka o średnicy ok 4cm. Następnie w każdym kółku wyciąć dziurkę o średnicy ok 1cm.
- Każde ciasteczko zanurzać z jednej strony w cukrze z migdałami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180°C przez 12-15 minut, do zrumienienia się ciastek.
- Podawać świeże.
Moja rada: Ciasto bywa dość lepkie, szczególnie gdy się ogrzewa, więc warto je wałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Znacznie ułatwia do pracę i sprawia, że po skończeniu niemal nie trzeba sprzątać.
Smacznego ?