Przepis na nie znalazłam u Cudawianki. Od Niej też zaczerpnęłam nazwę, bo bardzo mi się spodobała.Tak przygotowane mięsko jest baaardzo delikatne, pewnie przez marynowanie w majonezie, miękkie, no i oczywiście smaczne :)
Miały rację dziewczyny, które obstawiały, że z mięsa rosołowego, o którym mówiłam w poprzednim poście, ulepię pierogi. Dawno ich nie robiłam, więc kiedy nadarzył się weekend wolny od pośpiechu i innych „miłych inaczej” przyjemności (które często występują w ciągu tygodnia) od razu pomyślałam o pierogach.
Smaczne curry z kurczaka rodem z Indii. Przepis na nie znalazłam na blogu Ireny i Andrzeja. Zmieniłam tylko tyle, że dodałam od siebie jeszcze żółtą paprykę, bo akurat miałam ją pod ręką oraz suszoną kolendrę. Moja wersja jest dość pikantna, gdyż użyłam bardzo ostrej mieszanki curry, ale my lubimy tak mocno doprawione dania :) Polecam :)
Dziś nie będzie słodko, będzie obiadowo:). Pulpeciki w sosie pomidorowym znalazłam na blogu Basi już jakiś czas temu. Oryginalny przepis pochodzi od Nigelli Lawson, a ja zrobiłam takie jak Basia, zwiększając jedynie troszkę składniki. Bardzo smaczny obiadek, który gościł u nas już kilka razy. Smacznego !
Zetrzeć seler i pieczarki na grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać starte pieczarki i seler oraz płatki owsiane. Wymieszać, chwilę podsmażyć, podlać wodą i dusić do miękkości, dodać słonecznik, wyparować wodę. Przyprawić, dodać zmiażdzony czosnek. Można odstawić do ostygnięcia lub od razu na patelni zmiksować blenerem ręcznym część masy, ale tak żeby zostało jej trochę w całości. Po ostygięciu dodajemy mąkę, natkę pietruszki, jeśli wydaje nam się że jest zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej.
Jakiś czas temu, przy przepisie na domowe kostki rosołowe obiecałam wstawienie przepisu wykorzystującego gotowane mięso z bulionu. Te pierogi nafaszerowane są właśnie składnikami pozostałymi po gotowaniu zupy, tym razem była to wieprzowina z pomidorówki, jednak tak samo można postąpić z wołowiną, a na upartego i z drobiem – choć wtedy chyba dobrze by było pomieszać z jakimś mięsem o bardziej zdecydowanym smaku.
Warzywa i pieczarki obrać i umyć. Cebulę pokroić w ćwierćplastry, pora w półplastry, pozostałe warzywa (oprócz kapusty) i pieczarki zetrzeć na grubej tarce.W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać starte warzywa, por i pieczarki, wrzucić ziele, liść laurowy i pokrojone śliwki, doprawić trochę sosem sojowym, solą i pieprzem, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.
Pierogi zjem pod każdą postacią pod warunkiem, że ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach a farsz będzie pikantny i nie oszukany. Jadłam już pierogi z kapustą i grzybami w wielu restauracjach i domach porównując zawsze jakość tych dwóch najważniejszych rzeczy.
Dziś po raz kolejny mam ogromną przyjemność zaprosić Was na efekt wspólnego wirtualnego gotowania z Panną Malwinną. Tym razem zmontowałyśmy pyszne udka o chińskich aromatach. Udka moczone wcześniej przez noc w aromatycznej marynacie nasiąkają wilgocią, zapachem i smakiem.
Nie przepadam za czerwonym mięsem w formie innej niż grillowane, ale czasem coś tam zrobię. Miałam dwa sznycle wieprzowe i zero chęci na tradycyjne kotlety, więc powstało takie oto coś.
Uwielbiam ten czas i zaluje tylko, ze nie mozna zatrzymac tych chwil na dluzej.Choc nagle czuje jakby doba byla dluzsza, bo mimo braku czasu mam czas na wiele wiecej niz jeszcze kilka dni temu. I nawet obiad moge zjesc w spokoju, rozkoszujac sie zielenia drzew, spiewem ptakow i cudownym cieplem majowego dnia.
W poszukiwaniu nowych, meksykańskich potraw ponownie zajrzałam do Kuchni Ireny i Andrzeja i znalazłam tam pyszne jajka z pomidorami. Danie jest całkiem orginalne chociaż smak jest mi znany od dawna bo dawniej często jadałam jajka z pomidorami. W orginalnym przepisie warzywa się miksowało ja jednak zostawiłam w kawałkach a także zmieniłam proporcje.
Wszystko co ma w nazwie cygański przymiotnik zawsze bardzo mi smakuje. I tym razem obiad okazał się bardzo smaczny a jednocześnie jest świetną alternatywą dla zwykłych schabowych czy innych pieczeni. Mięso dokladnie rozbiłam chociaż nie było tego w przepisie. Posmarowane majonezem wspaniale się nawilżyło a warzywa stanowiły świetny dodatek. Bardzo polecam taki schab.
Prosta, pożywna zapiekanka. Rumiane kostki z piersi kurczaka, groszek, pomidory, pieczarki plus mascarpone. Całość kolorowa, apetyczna i bardzo smaczna. Jako dodatek proponuję ryż lub chrupiącą bułkę.