Pulpeciki w sosie pomidorowym
Dziś nie będzie słodko, będzie obiadowo:). Pulpeciki w sosie pomidorowym znalazłam na blogu Basi już jakiś czas temu. Oryginalny przepis pochodzi od Nigelli Lawson, a ja zrobiłam takie jak Basia, zwiększając jedynie troszkę składniki. Bardzo smaczny obiadek, który gościł u nas już kilka razy. Smacznego !
Składniki na pulpeciki:
*ok. 500 g mielonej łopatki wieprzowej (użyłam mięsa mielonego z indyka)
*1 sucha bułka
*1 jajko
*1 cebula
*sól , pieprz
*sproszkowany czosnek (daję 2 ząbki świeżego)
Składniki na sos:
*1 puszka krojonych pomidorów
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*1 łyżeczka suszonego oregano
*1 łyżka masła
*1 łyżka oliwy
*szczypta cukru
*sól , pieprz
*100 ml mleka 3,2 %
do posypania :
*parmezan lub tarty żółty ser
Wykonanie:
Pulpeciki: Cebulkę posiekać drobno , bułkę namoczyć , odcisnąć - dodać do mięsa, wrzucić pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na talerzu i wstawić na pół godziny do lodówki.
Sos: Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z oregano. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać masło i cebulę z czosnkiem i oregano. Smażyć na małym ogniu, mieszając , aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją.
Dodać pomidory i 1,5 szklanki zimnej wody, cukier, sól i pieprz - zagotować (na tym etapie sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje).
Dodać mleko i po jednym wrzucać pulpeciki. Nie mieszać, dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotować częściowo przykryte przez ok.20 minut.
Podawać z makaronem, przed podaniem można posypać parmezanem.
Smacznego :)