Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym

                   Dziś nie będzie słodko, będzie obiadowo:). Pulpeciki w sosie pomidorowym znalazłam na blogu Basi już jakiś czas temu. Oryginalny przepis pochodzi od Nigelli Lawson, a ja zrobiłam takie jak Basia, zwiększając jedynie troszkę składniki. Bardzo smaczny obiadek, który gościł u nas już kilka razy. Smacznego !

Zdjęcie - Pulpeciki w sosie pomidorowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na pulpeciki:

*ok. 500 g mielonej łopatki wieprzowej (użyłam mięsa mielonego z indyka)

*1 sucha bułka

*1 jajko

*1 cebula

*sól , pieprz

*sproszkowany czosnek (daję 2 ząbki świeżego)

Składniki na sos:

*1 puszka krojonych pomidorów

*1 cebula

*2 ząbki czosnku

*1 łyżeczka suszonego oregano

*1 łyżka masła

*1 łyżka oliwy

*szczypta cukru

*sól , pieprz

*100 ml mleka 3,2 %

do posypania :

*parmezan lub tarty żółty ser

 

Wykonanie:

Pulpeciki: Cebulkę posiekać drobno , bułkę namoczyć , odcisnąć - dodać do mięsa, wrzucić pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na talerzu i wstawić na pół godziny do lodówki.

Sos: Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z oregano. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać masło i cebulę z czosnkiem i oregano. Smażyć na małym ogniu, mieszając , aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją.

Dodać pomidory i 1,5 szklanki zimnej wody, cukier, sól i pieprz - zagotować (na tym etapie sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje).

Dodać mleko i po jednym wrzucać pulpeciki. Nie mieszać, dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotować częściowo przykryte przez ok.20 minut.

Podawać z makaronem, przed podaniem można posypać parmezanem.

Smacznego :)

Zdjęcie - Pulpeciki w sosie pomidorowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów