Jajka w stylu Oaxaca
W poszukiwaniu nowych, meksykańskich potraw ponownie zajrzałam do Kuchni Ireny i Andrzeja i znalazłam tam pyszne jajka z pomidorami. Danie jest całkiem orginalne chociaż smak jest mi znany od dawna bo dawniej często jadałam jajka z pomidorami. W orginalnym przepisie warzywa się miksowało ja jednak zostawiłam w kawałkach a także zmieniłam proporcje. Jest to moja propozycja do akcji Hola Mexico.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 12 szalotek
- 8 nie obranych ząbków czosnku
- 2 łagodne zielone papryczki chili
- szczypta kuminu
- szczypta suszonego oregano
- szczypta cukru
- 2 - 3 łyżeczki oleju roślinnego
- 8 jajek lekko roztrzepanych
- 1 - 2 łyżki pomidorowego puree
- sól, pieprz
-
1 - 2 łyżki posiekanej kolendry
Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Podpiec pomidory tak aby lekko zbrązowiały. W tym czasie podsmażyć szalotki, chili i czosnek. Odstawić. Pomidory przekroić na połówki i włożyć do blendera wraz z chili, czosnkiem i cebulką. Zmiksować. Doprawić kuminem, oregano, solą, pieprzem oraz cukrem. Z jajek smażyć cienkie omlety. Pokroić w cienkie paski. Podgrzać sos, dodać puree z pomidorów. Dorzucić paski z omletów, dobrze podgrzać i od razu podawać. Posypać kolendrą.
Smacznego:)