Jajka w stylu Oaxaca

Jajka w stylu  Oaxaca

W poszukiwaniu nowych,  meksykańskich potraw ponownie zajrzałam do Kuchni Ireny i Andrzeja i znalazłam tam pyszne jajka z pomidorami. Danie jest całkiem orginalne chociaż smak jest mi znany od dawna bo  dawniej często jadałam jajka z pomidorami. W orginalnym przepisie warzywa się miksowało ja jednak zostawiłam w kawałkach a także zmieniłam proporcje. Jest to moja propozycja do akcji Hola Mexico.

Zdjęcie - Jajka w stylu  Oaxaca  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 12 szalotek
  • 8 nie obranych ząbków czosnku
  • 2 łagodne zielone papryczki chili
  • szczypta kuminu
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta cukru
  • 2 - 3 łyżeczki oleju roślinnego
  • 8 jajek lekko roztrzepanych
  • 1 - 2 łyżki pomidorowego puree
  • sól, pieprz
  • 1 - 2 łyżki posiekanej kolendry

 Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Podpiec pomidory tak aby lekko zbrązowiały. W tym czasie podsmażyć szalotki, chili i czosnek. Odstawić. Pomidory przekroić na połówki i włożyć do blendera wraz z chili, czosnkiem i cebulką. Zmiksować. Doprawić kuminem, oregano, solą, pieprzem oraz cukrem. Z jajek smażyć cienkie omlety. Pokroić w cienkie paski. Podgrzać sos, dodać puree z pomidorów. Dorzucić paski z omletów, dobrze podgrzać i od razu podawać. Posypać kolendrą.

Smacznego:)

 

 

Kategorie przepisów