O tych 'gołąbkach' słyszałam same dobre rzeczy, a ostatnio zobaczyłam je u Joli i również zrobiłam na obiad. Bardzo nam posmakowały. Są proste i szybkie, a co najważniejsze - smaczne. Z pewnością będę wracała do tego przepisu. :)
W kwestii gołąbków nie eksperymentuję, zawsze przygotowuje je tak samo. Obowiązkowo mieszam kaszę jęczmienną z ryżem, dodaję dwa rodzaje mielonego mięsa i sporo aromatycznego boczku. Moim daniem, są to gołąbki idealne!;
Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie - wystarczy wymieszać wszystkie składniki, uformować kotleciki, podsmażyć, a potem udusić w pomidorowym sosie. Co najważniejsze, smakują tak, jak te tradycyjne - a roboty o wiele mniej :)
To kolejne danie, które wszyscy bardzo lubimy. Użyłam mielonego mięsa z piersi indyka, dzięki czemu klopsiki są naprawdę delikatne. Można również użyć mielonego z udźca indyka, lub wieprzowej łopatki czy szynki. Ale jeżeli zależy Wam na delikatnym smaku, mielone z piersi indyka będzie najlepsze.
Takie buraczki, to obok marchewki z groszkiem, prawdziwie babciny dodatek do obiadu. W dobie dzisiejszych sałat z vinegretem, fasolki szparagowej czy kalafiora gotowanych na parze, to bez wątpienia jarzynka retro.
Nie wiem czy to tylko moje dzieci tak mają, że jak coś im przypadnie do gustu to zajadają to na okrągło, dopóki nie zasmakują w czymś innym. Tak właśnie było i z tym gulaszem. Zniknął na dobre dwa lata, by nagle znowu się pojawić.
To klasyczny przykład, jak wyczarować „coś z niczego”. W dodatku to coś jest naprawdę bardzo smaczne i z pewnością będę je od czasu do czasu przygotowywać :)
Te frykadelki tak naprawdę bardzo przypominają zawijane zrazy, tyle że robi się je z mielonego mięsa. To jeden z tych przepisów, do których lubię wracać, bo ma w sobie coś... coś domowego i swojskiego ;)
Danie to przygotowuje się z pokrojonej w wąskie paski polędwicy wołowej, z dodatkiem cebuli, pieczarek, a według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych czy przecieru pomidorowego. Jest to typ dania jednogarnkowego – szybki i prosty w przygotowaniu.
Są proste w wykonaniu i o tyle fajne, bo zawsze są inne, bo można do nich dać akurat to co się ma w lodowce. Ja wykorzystałam pieczarki i czerwona paprykę.
Uwielbiam pierogi ruskie a ponieważ ich przygotowanie zajmuje sporo czasu to często jako alternatywne danie robię naleśniki z farszem do pierogów ruskich. Smakuje wybornie, wygląda elegancko i co najważniejsze przygotowanie wymaga o połowę mniej zabiegów. Polecam ten sposób dla zabieganych lub leniuchów. Pozdrawiam i życzę wszystkim pogodnego i bogatego w ulubione smaki weekendu.
Żeberka w kapuście to danie bardzo tradycyjne i bardzo pyszne. To jedna z potraw, które – podobnie jak bigos – najlepiej smakuje zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowych kalorii…:)(...) To proste i bardzo pożywne danie, chyba najlepiej smakuje z kromką pysznego, najlepiej domowego chleba….