Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych


Zdjęcie - Gulasz z żołądków drobiowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Był czas, że ten gulasz robiłam 2-3 razy w miesiącu, na specjalne zamówienie mojej starszej latorośli. Nie wiem czy to tylko moje dzieci tak mają, że jak coś im przypadnie do gustu to zajadają to na okrągło, dopóki nie zasmakują w czymś innym. Tak właśnie było i z tym gulaszem. Zniknął na dobre dwa lata, by nagle znowu się pojawić. Tym razem to ja sobie o nim przypomniałam. Zakupiłam potrzebne składniki i zrobiłam dziś na obiad. Udało mi się przyjemnie zaskoczyć domowników, a mina syna bezcenna. Jak niewiele czasem trzeba by sprawić innym radość.”
Zdjęcie - Gulasz z żołądków drobiowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz z żołądków drobiowych (przepis własny)
Składniki:
500g żołądków z indyka
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli
2 łyżki masła Ghee
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
mąka do zagęszczenia

Żołądki dokładnie oczyścić z ewentualnych błon i chrząstek. Wypłukać pod bieżącą wodą zeskrobując jednocześnie nożem śluz z wewnętrznej strony żołądków. Pokroić w paseczki.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło i obsmażyć na nim mięso. Obrać czosnek i cebulę. Pokroić w drobna kostkę i wrzucić do rondla. Chwilę razem przesmażyć, aż cebula się zeszkli. Podlać wodą, tak aby przykrywała mięso. Dodać papryczkę chilli, liście laurowe i ziele angielskie. Wsypać pół łyżeczki soli i dusić pod przykryciem, aż żołądki będą mięciutkie. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Doprawić solą i pieprzem. Rozmieszać w filiżance 2 łyżeczki mąki z odrobiną soli i wodą. Wlać do gulaszu, dokładnie wymieszać i zagotować.
Gulasz doskonale smakuje z makaronem, kopytkami i wszelkiego rodzaju kaszami.

Kategorie przepisów