Żołądki kurze po warszawsku
To genialny i prosty przepis kuchni warszawskiej. Jedyna "niedogodność" to gotowanie wstępne żołądków - 2-3 godziny.
1 kg żołądków kurzych
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
1 cebula - ja jeszcze dodaję 2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
Żołądki myjemy i czyścimy, a następnie zalewamy wodą - płuczemy i znów zalewamy wodę, solimy i gotujemy około 3 godzin.
(Ja gotowałam dwie godziny i żołądki były miękkie - ale za to po godzinie wymieniłam wodę - zlałam wygotowaną i zalałam żołądki świeżą.)
Ugotowane żołądki odcedzamy, zalewamy świeżą wodą (2 szklanki), dodajemy przyprawy, posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę (i czosnek) - gotujemy do miękkości. Z masła i mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją wywarem, dodajemy do żołądków, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z bułką albo chlebem.