Żołądki kurze po warszawsku

Żołądki kurze po  warszawsku

To genialny i prosty przepis kuchni warszawskiej. Jedyna "niedogodność" to gotowanie wstępne żołądków - 2-3 godziny.

Zdjęcie - Żołądki kurze po  warszawsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Żołądki kurze po  warszawsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 kg żołądków kurzych

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka słodkiej papryki

sól, pieprz

1 cebula - ja jeszcze dodaję 2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

Żołądki myjemy i czyścimy, a następnie zalewamy wodą - płuczemy i znów zalewamy wodę, solimy i gotujemy około 3 godzin.

(Ja gotowałam dwie godziny i żołądki były miękkie - ale za to po godzinie wymieniłam wodę - zlałam wygotowaną i zalałam żołądki świeżą.)

Ugotowane żołądki odcedzamy, zalewamy świeżą wodą (2 szklanki), dodajemy przyprawy, posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę (i czosnek) - gotujemy do miękkości. Z masła i mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją wywarem, dodajemy do żołądków, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z bułką albo chlebem.

Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia.

Kategorie przepisów