Pikantne udka w czerwonym sosie

Pikantne udka w czerwonym sosie

Potrzebujecie przepisu na dobry, niedzielny obiad? Jeśli tak to polecam Wam pikantne udka w czerwonym sosie. Smak mięsa doskonale przechodzi wszelkimi przyprawami i nabiera wspaniałego aromatu. Poziom pikantności można sobie regulować w zależności od własnej wytrzymałości. U mnie jest ona dość duża ale ja lubię wyraziste smaki.

Zdjęcie - Pikantne udka w czerwonym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 10-12 kawałków kurczaka (najlepiej pałki )
  • pół kostki masła+ kilka łyżek oleju
  • 2 małe cebule
  • szklanka wody
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki ketchupu
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka pieprzu
  • przyprawa do kurczaka
  • sól

Udka obtoczyć w przyprawie do kurczaka i obsmażyć je na rozgrzanym maśle z olejem. Przełożyć udka do wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Na pozostałym po smażeniu udek tłuszczu podsmażyć cebulę, następnie dodać koncentrat, ketchup, wodę, ocet, cukier oraz paprykę, pieprz i sól. (Można sypnąć po połowie porcji a resztę dodać pod koniec, jeśli sos okaże się niezbyt ostry).  Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5-8 min. aż sos trochę zgęstnieje. Gorącym sosem zalać udka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem ok. 1 godzinę, następnie odkryć i piec jeszcze ok. 20 min. Najlepiej smakują z ryżem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów