Pikantne udka w czerwonym sosie
Potrzebujecie przepisu na dobry, niedzielny obiad? Jeśli tak to polecam Wam pikantne udka w czerwonym sosie. Smak mięsa doskonale przechodzi wszelkimi przyprawami i nabiera wspaniałego aromatu. Poziom pikantności można sobie regulować w zależności od własnej wytrzymałości. U mnie jest ona dość duża ale ja lubię wyraziste smaki.
Składniki:
- 10-12 kawałków kurczaka (najlepiej pałki )
- pół kostki masła+ kilka łyżek oleju
- 2 małe cebule
- szklanka wody
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki ketchupu
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka pieprzu
- przyprawa do kurczaka
- sól
Udka obtoczyć w przyprawie do kurczaka i obsmażyć je na rozgrzanym maśle z olejem. Przełożyć udka do wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Na pozostałym po smażeniu udek tłuszczu podsmażyć cebulę, następnie dodać koncentrat, ketchup, wodę, ocet, cukier oraz paprykę, pieprz i sól. (Można sypnąć po połowie porcji a resztę dodać pod koniec, jeśli sos okaże się niezbyt ostry). Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5-8 min. aż sos trochę zgęstnieje. Gorącym sosem zalać udka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem ok. 1 godzinę, następnie odkryć i piec jeszcze ok. 20 min. Najlepiej smakują z ryżem.
Smacznego:)