Domowy bigos pieczony
Już nieraz zastanawiałam się, którą wersję lubię najbardziej i wciąż mam z tym problem, bo wszystkie są pyszne, ale z dodatków najbardziej lubię wędzone śliwki, a zaraz po nich grzyby…
Najważniejszą zasadą podczas przygotowywania bigosu jest zastosowanie różnych rodzajów mięs i wędlin oraz długi i powolny proces przygotowania. Ja korzystam w tym przypadku z dobrodziejstw mojego wiekowego piekarnika i gwarantuję, że dzięki takiemu sposobowi przyrządzenia bigosu jest on wyjątkowo dobry, niebanalny, o pełnym smaku i odpowiedniej konsystencji. Pozwala też na zapomnienie o nim na pewien czas (chociaż nie będzie to łatwe ze względu na wydobywające się zapachy), ponieważ nie wymaga częstego doglądania, a im częściej go później odgrzewamy, tym jest smaczniejszy.
Polecam!
Podane ilości składników są orientacyjne, co znaczy, że nie trzeba trzymać się sztywno gramatury. Bigos będzie równie pyszny z samej kiszonej kapusty lub innych proporcji.
Składniki:
- 1/2-3/4kg kiszonej kapusty
- 1/2 średniej główki białej kapusty
- 1 marchew
- 2 cebule
- ok 250g wieprzowiny (np z łopatki)
- ok 250g wołowiny
- ok 250g wędzonego boczku
- ok 250g kiełbasy wędzonej wieprzowej
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego (całe lub zmielone)
- kilka ziaren jałowca
- łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka majeranku
- pieprz
- sól
- ok. 1 szklanki passaty pomidorowej (opcjonalnie)
- kilka suszonych namoczonych grzybów (opcjonalnie)
- kilka wędzonych, suszonych śliwek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w talarki.
- Mięso i wędliny pokroić w kostkę.
- Na rozgrzana patelnię włożyć pokrojony boczek, podsmażyć na małym ogniu, wytapiając jak najwięcej tłuszczu. Wyjąć łyżką cedzakową. Kolejno podsmażać wszystkie rodzaje mięsa.
- W brytfannie lub dużym garnku układać naprzemiennie kolejne warstwy bigosu – kapustę, marchew, cebulę, mięsa i porcję przypraw oraz wybrane dodatki (bez passaty lub przecieru pomidorowego).
- Garnek przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika (ok 180°C) Bigos piec w piekarniku przez kilka godzin, co jakiś czas mieszając. Do miękkości składników. Powinno zająć to ok 4-5 godzin.
- W razie gdyby bigos wydawał się zbyt suchy, można dodać bulionu lub czerwonego wina, ewentualnie łyżkę dobrego smalcu.
- Na godzinę przed końcem zapiekania dodać passatę pomidorową (można pominąć) i doprawić do smaku w razie potrzeby.
Smacznego!