Piwne naleśniki z ziemniakami i twarogiem

Piwne naleśniki z ziemniakami i twarogiem

Uwielbiam pierogi ruskie a ponieważ ich przygotowanie zajmuje sporo czasu to często jako alternatywne danie robię naleśniki z farszem do pierogów ruskich.  Smakuje wybornie, wygląda elegancko i co najważniejsze przygotowanie wymaga o połowę mniej zabiegów.  Polecam ten sposób dla zabieganych lub leniuchów. Pozdrawiam i życzę wszystkim pogodnego i bogatego w ulubione smaki weekendu.

Zdjęcie - Piwne naleśniki z ziemniakami i twarogiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

( na 4 osoby)

Składniki na naleśniki:

-  1 szklanka mąki,

-  1 szklanka jasnego piwa,

-  1 całe jajko,

-  szczypta soli,

-  olej do smażenia.

 Składniki na farsz:

-  4 średniej wielkości ziemniaki,

-  125 g półtłustego twarogu,

-  1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków,

-  szczypta soli i pieprzu,

-  1 cebula,

-  olej do smażenia cebuli.

-  4 gałązki posiekanego koperku.

 Sposób wykonania naleśników:

  1. w misce mieszamy mąkę z piwem i jajkiem na gładką masę o konsystencji śmietany, dodajemy szczyptę soli i smażymy naleśniki na małej ilości tłuszczu.

 Sposób wykonania farszu:

  1. ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia,
  2. ostudzone ziemniaki oraz twaróg mielimy maszynką do mięsa lub w melakserze, dodajemy przyprawę do ziemniaków, koperek i ewentualnie sól i pieprz do smaku,
  3. cebulę obieramy, kroimy na drobną kosteczkę i zrumieniamy na oleju, kiedy przestygnie dodajemy do farszu,
  4. wszystko razem dokładnie mieszamy a następnie nakładamy farsz na naleśniki , które składamy na pół lub zawijamy.

 Do naleśników podajemy sos czosnkowy. Aby go przygotować potrzebujemy:

-  3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,

-  1 łyżkę śmietany 18%,

-  1 łyżkę majonezu,

-  2 ząbki czosnku,

-  sól i pieprz do smaku.

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotowe.

 

 

Kategorie przepisów