Piwne naleśniki z ziemniakami i twarogiem
Uwielbiam pierogi ruskie a ponieważ ich przygotowanie zajmuje sporo czasu to często jako alternatywne danie robię naleśniki z farszem do pierogów ruskich. Smakuje wybornie, wygląda elegancko i co najważniejsze przygotowanie wymaga o połowę mniej zabiegów. Polecam ten sposób dla zabieganych lub leniuchów. Pozdrawiam i życzę wszystkim pogodnego i bogatego w ulubione smaki weekendu.
( na 4 osoby)
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka jasnego piwa,
- 1 całe jajko,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Składniki na farsz:
- 4 średniej wielkości ziemniaki,
- 125 g półtłustego twarogu,
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1 cebula,
- olej do smażenia cebuli.
- 4 gałązki posiekanego koperku.
Sposób wykonania naleśników:
- w misce mieszamy mąkę z piwem i jajkiem na gładką masę o konsystencji śmietany, dodajemy szczyptę soli i smażymy naleśniki na małej ilości tłuszczu.
Sposób wykonania farszu:
- ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia,
- ostudzone ziemniaki oraz twaróg mielimy maszynką do mięsa lub w melakserze, dodajemy przyprawę do ziemniaków, koperek i ewentualnie sól i pieprz do smaku,
- cebulę obieramy, kroimy na drobną kosteczkę i zrumieniamy na oleju, kiedy przestygnie dodajemy do farszu,
- wszystko razem dokładnie mieszamy a następnie nakładamy farsz na naleśniki , które składamy na pół lub zawijamy.
Do naleśników podajemy sos czosnkowy. Aby go przygotować potrzebujemy:
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 łyżkę śmietany 18%,
- 1 łyżkę majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotowe.