Pieczone pierogi z soczewicą i oscypkiem
Beatka z Lawendowego Domu namówiła mnie, bym upiekła pierogi z bezmięsnym farszem. Ciasto robiłam z jej przepisu będącego połączeniem mąki pszennej z mąką razową. Farsz natomiast musiałam wymyślić sama. Jabłka, kasza gryczana i grzyby były już zajęte. ;-) Pomyślałam, że w takim razie sięgnę po soczewicę. W wymyślaniu przepisu na farsz posiłkowałam się recepturą na naszą ulubionę zupę dahl. ;-))
Pieczone pierogi z soczewicą i oscypkiem
ciasto:
350 g mąki pszennej
100 g mąki ekologicznej orkiszowej razowej
25 g świeżych drożdży
3 łyżeczki cukru
250 ml ciepłej wody
1/2 szklanki oleju
1,5 łyżeczki soli
żółtko do posmarowania
farsz:
2 czerwone cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kurkumy
ciutek chilli
1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki garam masala
sól, pieprz
strąk świeżej czerwonej papryki
350 g czerwonej soczewicy
4 czubate łyżeczki koncentratu Valfrutta
pęczek natki
minimum połowa dużego oscypka
balsamico
sos sojowy Kikkoman
Drożdże mieszam z cukrem. Mąki wsypuję do dużej miski, dosypuję sól, mieszam, robię duży dołek, do którego wlewam wodę, olej oraz rozpuszczone drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiam. Ew. dodaję odrobinę mąki. Ma być miękkie i elastyczne. Miseczkę z ciastem przykrywam wilgotną ściereczką i zostawiam je na ok. godzinę, by urosło.
Posiekane cebule i czosnek duszę na oleju. Wsypuję przyprawy i chwilę razem duszę. Dodaję soczewicę, przesmażam przez moment, a następnie zalewam wrzątkiem. Dodaję posiekaną paprykę i koncentrat pomidorowy. Chwilę soczewica się gotuje. W razie potrzeby uzupełniam gorącą wodę pamiętając jednak o tym, że ma powstać gęsty farsz. Gdy soczewica jest już wystarczająco miękka, to wyłączam ogień. Do garnka wsypuję posiekaną natkę i starty na średnich oczkach ser. Dokładnie mieszam. Doprawiam balsamico i sosem sojowym.
Farsz pozostawiam do ostygnięcia.
Ciasto cienko wałkuję. Wycinam kółka, które napełniam chłodnym farszem i zlepiam. Pierogi układam na pergaminie, na blasze. Smaruję je rozkłóconym żółtkiem. Piekę w 190 stopniach przez ok. 20 minut.