Pieczeń z łopatki marynowanej w jogurcie
Łopatka to bardzo smaczna i soczysta część wieprzowiny. Kupując ładny jej kawałek, warto przeznaczyć go na pieczeń, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- duży ładny kawałek łopatki (1,00kg-1,50kg)
- duży jogurt typu greckiego
- 3 duże cebule
- 3 łyżki oleju
- czubata łyżka mąki krupczatki
- przyprawy: sól, pieprz
- czosnek granulowany lub świeży
- torebka do pieczenia
Mięso umyć i osuszyć. W misce zalać jogurtem greckim, wymieszanym z solą. Odstawić na kilkanaście godzin.
Cebulę pokroić w kostkę, rozgrzać olej i na dość dużym ogniu usmażyć ją na złoty kolor. Zasypac mąką i jeszcze chwilę smażyć, mieszając. Ostudzić.
Mięso wyjąć z jogurtu, odsączyć z niego, ile się da. Włożyć do woreczka do pieczenia. Trochę dosolić, obficie popieprzyć, lekko posypać czosnkiem granulowanym (lub świeżym zmiażdżonym). Wsypać do środka usmażoną cebulkę. Woreczek zamknąć. Piec 1,5-2 godziny (w zależności od wagi mięsa) w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z pieca pozostawić w zamkniętym woreczku jeszcze przez pół godziny.
Propozycja podania - jako sztuka mięsa z sosem, z ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką porową. Smacznego!