Pieczeń z łopatki marynowanej w jogurcie

Pieczeń z łopatki marynowanej w jogurcie

Łopatka to bardzo smaczna i soczysta część wieprzowiny. Kupując ładny jej kawałek, warto przeznaczyć go na pieczeń, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zdjęcie - Pieczeń z łopatki marynowanej w jogurcie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • duży ładny kawałek łopatki (1,00kg-1,50kg)
  • duży jogurt typu greckiego
  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki oleju
  • czubata łyżka mąki krupczatki
  • przyprawy: sól, pieprz
  • czosnek granulowany lub świeży
  • torebka do pieczenia

    Mięso umyć i osuszyć. W misce zalać jogurtem greckim, wymieszanym z solą. Odstawić na kilkanaście godzin.
    Cebulę pokroić w kostkę, rozgrzać olej i na dość dużym ogniu usmażyć ją na złoty kolor. Zasypac mąką i jeszcze chwilę smażyć, mieszając. Ostudzić.
    Mięso wyjąć z jogurtu, odsączyć z niego, ile się da. Włożyć do woreczka do pieczenia. Trochę dosolić, obficie popieprzyć, lekko posypać czosnkiem granulowanym (lub świeżym zmiażdżonym). Wsypać do środka usmażoną cebulkę. Woreczek zamknąć. Piec 1,5-2 godziny (w zależności od wagi mięsa) w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z pieca pozostawić w zamkniętym woreczku jeszcze przez pół godziny.

    Zdjęcie - Pieczeń z łopatki marynowanej w jogurcie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Propozycja podania - jako sztuka mięsa z sosem, z ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką porową. Smacznego!

    Zdjęcie - Pieczeń z łopatki marynowanej w jogurcie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów