Sola w sosie oliwkowym
przepis:
.
2 filety z soli 50 g czarnych oliwek 2 gałązki selera naciowego 3 gałązki bazylii 3 płaty suszonych pomidorów ok. 1/4 szklanki śmietanki kremowej Filety z soli opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i przyprawami (np. zioła prowansalskie). Oliwki pokroić w krążki. Seler pokroić w plasterki. Bazylię opłukać, osuszyć , pokroić. Płaty pomidora namoczyć we wrzącej wodzie, a następnie pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę, filety soli opiec z obydwu stron. Zdjąć z patelni. Seler smażyć ok. 3 min. na pozostałym tłuszczu, następnie dodać oliwki i pomidory, krótko dusić razem. Podlać śmietaną, dodać posiekaną bazylię. Gotowym sosem polać filety z ryby.