Tureckie chlebki z kurczakiem

Tureckie chlebki z kurczakiem
Przed Wami druga odsłona tureckich chlebków, tym razem z kurczakiem. Jest równie pyszna jak poprzednia z mięsem mielonym. Te chlebki na stałe trafiły do naszego rodzinnego menu. Czeka je jeszcze wiele różnych wersji nadzienia :)
Tureckie chlebki z kurczakiem
Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • sól morska
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1, 5 łyżki oliwy
  • letnia woda ( na wyczucie)
Farsz:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól. pieprz, ostra papryka, tymianek
  • olej
  • keczup
Zdjęcie - tureckie chlebki z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mąkę mieszamy z drożdżami, jogurtem i oliwą. Dodajemy sól i cukier. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając po trochu letnią wodę tak aby ciasto nie było lejące ani za suche, ale odchodziło od ręki (w sumie ok 3-4 łyżki). Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Kiedy kurczak się już lekko przyrumieni dodajemy pomidory, koncentrat i tymianek. Całość chwilę razem dusimy. Zdejmujemy farsz z ognia i wracamy do ciasta.
Zdjęcie - tureckie chlebki z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 5 części i formujemy z nich owalne placki - obędzie się bez wałkowania. Każdy placek smarujemy ketchupem i nakładamy wzdłuż farsz. Sklejamy końcówki, tak aby powstał kształt łódeczki. Końce dosyć mocno ściskamy, aby się nam ciasto nie otworzyło w trakcie pieczenia. Zapiekamy w 200 C około 20 minut.

Kategorie przepisów