Tureckie chlebki z kurczakiem
Przed Wami druga odsłona tureckich chlebków, tym razem z kurczakiem. Jest równie pyszna jak poprzednia z mięsem mielonym. Te chlebki na stałe trafiły do naszego rodzinnego menu. Czeka je jeszcze wiele różnych wersji nadzienia :)
Tureckie chlebki z kurczakiem
Ciasto:
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 5 części i formujemy z nich owalne placki - obędzie się bez wałkowania. Każdy placek smarujemy ketchupem i nakładamy wzdłuż farsz. Sklejamy końcówki, tak aby powstał kształt łódeczki. Końce dosyć mocno ściskamy, aby się nam ciasto nie otworzyło w trakcie pieczenia. Zapiekamy w 200 C około 20 minut.
Tureckie chlebki z kurczakiem
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki drożdży instant
- sól morska
- szczypta cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1, 5 łyżki oliwy
- letnia woda ( na wyczucie)
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól. pieprz, ostra papryka, tymianek
- olej
- keczup
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 5 części i formujemy z nich owalne placki - obędzie się bez wałkowania. Każdy placek smarujemy ketchupem i nakładamy wzdłuż farsz. Sklejamy końcówki, tak aby powstał kształt łódeczki. Końce dosyć mocno ściskamy, aby się nam ciasto nie otworzyło w trakcie pieczenia. Zapiekamy w 200 C około 20 minut.