Moja frittata idealna nie jest. Nie wyszło mi utrzymanie jej w konsystencji tarty czy tez ścisłego omletu. Jednakże smak wspaniały. Szybki, prosty posiłek, idealny dla zapracowanej osoby, takiej jak ja.
Proste, pyszne jedzonko - tarty na gotowym cieście francuskim, ze szparagami - zielonymi i białymi, z pomidorkami, listkiem szpinaku, posypane suszonym tymiankiem. Palce lizać! Zainspirowała mnie Atinka, która znalazła przepis u Małgosi. Spróbujcie, tarty idealnie nadają się na takie dni jak teraz. Idealne do chrupania na powietrzu, pyszne :)
Lubię lekkie makarony. Nie zawsze potrzeba gęstego, ciężkiego sosu, żeby było smacznie. Trochę oliwy, dużo warzyw, jakaś ostrzejsza nuta smakowa i pełnoziarnisty makaron. Pysznie, zdrowo i nietucząco.
Niezbyt słodki, z delikatnym aromatem kardamonu i dżemem agrest-kiwi - pychotka. I taki śliczny, okrągły... Mam nadzieję, że na zdjęciu widać w pełnej krasie jego puchatość - a zdjęty prosto z patelni był jeszcze bardziej imponujący.
. Dziś kupiłam drugi pęczek, niestety wygląda na to, że ostatni w tym roku.Podałam do nich makaron i sos cytrynowy. Wyszło pyszne, lekko orzeźwiające danie, choć zdjęcie nie do końca wyszło tak jak bym chciała... ;)
Na specjalne życzenie dzisiaj podzielę się moim przepisem na makaron carbonara. Przygotowuję ten makaron od wielu lat i jeszcze się nie zdarzyło, żeby komuś nie smakował. Wszyscy, którzy go zjedzą zawsze proszą o przepis. Nie jest to zbyt dietetyczne danie ale czasami przecież można zaszaleć.
Pieczone szparagi z boczkiem .. mhhmmm.. danie, które u nas w domu cieszy się nie słabnącą popularnością. Przepis na pieczone szparagi z boczkiem jest prościutki i przygotowanie to maksymalnie 10 minut, pieczenie koło 25 minut i już gotowe
Pasta primavera to włoskie danie makaronowe które nie ma ścisłego przepisu, podobnie jak w przypadku zupy Minestrone opiera się o sezonowe warzywa, nie wykluczając składników mięsnych jeśli ktoś preferuje.(...) W mojej wersji postawiłem na obecność białych szparagów, brokuła, pomidorków koktajlowych oraz kurczaka.
Przygotowałam pieczony boczek. Kwaśny rabarbar przełamuje słodycz aromatycznej, miodowo-sojowej glazury, a gdzieś w tle przewija się nuta wiśniówki. (...) Taki boczek na chrupiącej, opiekanej bagietce smakował pysznie i mówię to ja – która do jakichś wielkich fanów boczku nie należy ;)
Bolani to nic innego jak rodzaj afgańskiego pieczywa, nadziewanego różnymi, warzywnymi farszami i smażonego na głębokim oleju. Bardzo popularne są bolani z farszem z ziemniaków, porów czy dyni oraz właśnie bolani ze szpinakiem.
Placuszki są pyszne i poradzi sobie z nimi z pewnością każdy, ponieważ nie są skomplikowane w przygotowaniu i nie wymagają użycia wymyślnych składników.
Dzisiaj chcę Was poczęstować lazanią podaną nieco inaczej, bo w formie roladek zrobionych z płatków makaronu. Tak naprawdę, to co będzie w środku zależy od Waszej wyobraźni.
Cannelloni - danie kuchni wloskiej tak popularne we Wloszech jak u nas schabowy, a zarazem jeden z najsmaczniejszych sposobów wykorzystania sosu bolongnese. Zamiast podawać makaron z sosem można zrobic jedną, dużą zapiekankę, nadziewając makaronowe rurki cannelloni mięsnym farszem z sosem bolognese i zapiec pod beszamelem.